Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

0809kheeswijk.jpgWaterschap Aa en Maas start in Schijndel, Middelrode, Heeswijk – Dinther, Keldonk en Handel met het vervangen van in totaal acht stuwen. De huidige stuwen zijn verouderd, voldoen niet meer aan de huidige kwaliteitseisen en moeten nog handmatig worden bediend.

Soms moeten deze stuwen zelfs meerdere keren per week omhoog of omlaag gezet worden. De nieuwe stuwen zijn volledig geautomatiseerd. De vervangingswerkzaamheden duren ongeveer anderhalve maand. 

Peilbeheer
Om te zorgen dat in waterlopen voldoende water, niet te veel en niet te weinig, staat zijn stuwen noodzakelijk. Stuwen regelen het waterpeil en spelen een belangrijke rol bij het aan- en afvoeren van water. Zo kan in tijden van droogte water geleid worden naar plaatsen waar het nodig is. Bij veel regen kan het water op een juiste manier gestuurd worden zodat het voor zo min mogelijk overlast zorgt. Als de stuwen niet meer optimaal functioneren, kan dit voor knelpunten zorgen in de waterbeheersing.

Moderniseren
Met de automatisering en modernisering van deze stuwen wordt een adequater en efficiënter peilbeheer gerealiseerd. Met de automatisering gaan de stuwen automatisch het gewenste waterpeil handhaven, reagerend op het wateraanbod. Bij veel wateraanvoer, bijvoorbeeld na een flinke regenbui, zakt de stuwschuif om zo het gewenste waterpeil in het achterliggende gebied gelijk te houden. De schuif gaat weer omhoog als de wateraanvoer vermindert. Resultaat, een constant waterpeil. Het instellen van het gewenste peil gebeurt op het districtskantoor van waterschap Aa en Maas te Loosbroek via de computer.

Ingrijpende werkzaamheden
Het vervangen van de stuwen of onderdelen hiervan is nauwgezet werk. Sommige stuwkleppen zijn soms wel zes meter lang. Op de volgende plaatsen worden de stuwen vervangen.

-        Ten noordwesten van Schijndel in de Schijndelse Loop, langs Het Woud. Nieuwe geautomatiseerde stuwconstructie met nieuwe klep van drie meter breed.

-        Ten noordwesten van Schijndel in de Schijndelse Loop, langs de Busselsteeg. Bestaande stuw renoveren en automatiseren. Plaatsen nieuwe klepconstructie van drie meter breed.

-        Ten oosten van Middelrode in de aanvoersloot naar Berlicum van uit de Leigraaf. Bestaande stuw renoveren en automatiseren.Vernieuwen klepconstructie een meter breed.

-        Ten zuiden van Heeswijk-Dinther. Dit is de laatste stuw in de Biezenloop voordat deze de Aa instroomt. Deze stuw heeft als achterland het Wijboschbroek. Bestaande stuw renoveren en automatiseren. Vernieuwen klepconstructie vijf en een halve meter breed.

-        In de Goorloop langs de Zuid-Willemsvaart tussen Keldonk en Beek en Donk. Nieuwe stuwconstructie en automatiseren. Vernieuwe klepconstructie vier meter breed.

-        In de Goorloop langs de Zuid-Willemsvaart tussen Keldonk en Beek en Donk. Bestaande stuwconstructie renoveren en automatiseren. Vernieuwen klepconstructie va zes meter.

-        In de Landmeerse loop ten oosten van Handel. Nieuwe stuwconstructie en automatiseren. Vernieuwen klepconstructie van anderhalve meter breed.

-        Ten noorden van Loosbroek nabij de Jonkerstraat. Plaatsen twee nieuwe stuwen met een klepconstructie van een meter.