Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

thumb_bernhezelogo.jpgBij de ontwikkeling van de integrale dorpsontwikkelingsplannen (IDOP) voor Vorstenbosch en Loosbroek staat de mening van de bewoners centraal.

De totstandkoming van de dorpsplannen wordt door de gemeente Bernheze aan de kerncommissie Loosbroek en de dorpsraad Vorstenbosch overgelaten. De gemeente biedt wel financiële steun. Beiden ontvangen 30.000 euro.

Bureau Los Stad Om Land en Bureau Cement begeleiden de twee bij het opstellen van het plan. In Vorstenbosch is al uitvoerig gesproken over verbetering van de leefbaarheid. "Dit hebben we gedaan met diverse inwoners en verenigingen binnen ons dorp. Zo krijgen we een beeld dat breed gedragen wordt en raken de bewoners van de dorpen betrokken bij de plannen", verduidelijkt Bart van Kessel van de dorpsraad Vorstenbosch.

Naast deze conversaties is er ook een tourtocht geweest door het dorp, waar de dorpsraad samen met medewerkers van het uitvoerende bureau het één en ander hebben verkend. In Loosbroek volgt deze week een veldbezoek en binnenkort gaan ook zij om de tafel voor een inventarisatie van de leefbaarheid in het dorp.

Eind september moet het rapport klaar zijn en wordt het aangeboden aan het college. Voor die tijd volgen in beide kernen enkele openbare dorpsbijeenkomsten. In Vorstenbosch wordt op 11 mei en 22 juni gesproken worden over de wensen en visie, aangevuld met een discussie over wat er leeft in de kern. In Loosbroek staan deze bijeenkomsten op 14 mei en 8 juni gepland. Een laatste samenkomst volgt in september, als het rapport klaar is.

Wethouder Eric Daandels spreekt van 'een goed onderbouwd product'. "Het beeld dat de gemeente heeft wordt op deze manier versterkt of verbeterd. Hier kunnen we zeker iets mee. Zo werk je vanuit de inwoners naar de gemeente in plaats van andersom. Maar het is niet de bedoeling dat we ons laten leiden door emoties. De plannen moeten wel uitvoerbaar en onderbouwd zijn." Hoe groot de animo voor het initiatief is, zal blijken tijdens de dorpsbijeenkomsten. Leo Somers van de dorpsraad hoopt op een hoge opkomst. "Het is een mooie gelegenheid om draagvlak te creëren. We willen de mensen aan het denken zetten. En de jeugd raken. Het is belangrijk dat zij hun stem laten horen."

Bron: Brabants Dagblad, auteur: Frans Raaijmakers