Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

bernheze.gifFerry Bevers uit Heesch was in 1984 medeoprichter van de Vereniging Sterrenwacht Halley en heeft zich sinds 1990 ingezet voor de Stichting Sterrenwacht. Van 1984 tot 2004 was hij secretaris. Ook was Bevers

 nauw betrokken bij de voorbereidingen van de bouw van de sterrenwacht en later bij de verbouwing
Vanaf 1989 tot nu regelt hij ook de groepsbezoeken aan de sterrenwacht en het inroosteren van leden. Al 20 jaar verzorgt Bevers rondleidingen en sinds 1990 is hij penningmeester van de stichting. Bevers is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De sterrenwacht maakt sinds 1985 ook deel uit van het leven van Marinus van Ginkel uit Heesch. Van Ginkel kreeg zijn onderscheiding voor zijn verdiensten die hij verrichtte in het Duitse Bramsche en voor sterrenwacht Halley. Ook was hij van 1968 tot 1980 lid van het Sinterklaascomité en medeorganisator van de avondvierdaagse in Bramsche. In de jaren tachtig werkte Van Ginkel mee aan de bouw van de sterrenwacht. Sinds 1989 geeft hij er rondleidingen en presentaties. Vanaf 1997 is Van Ginkel voorzitter.

Als architect heeft Anton Valks uit Schijndel kostenloos het ontwerp gemaakt voor het gebouw van de sterrenwacht in Heesch. Ook regelde hij vergunningen, zocht sponsors, begeleidde de bouw en bouwde zelf mee. In 1984 was hij medeoprichter en vrijwilliger bij Halley. In 1995 nam Valks het voortouw voor de uitbreiding van de sterrenwacht en ook het ontwerp daarvoor was van zijn hand. Daarnaast ontwierp hij het planetarium en is hij al twintig jaar verantwoordelijk voor het onderhoud van het gebouw en de tuin. Valks in benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Pim van Os uit Heesch is benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau voor zijn verdiensten voor de Joodse samenleving in Oss. In 1962 was hij oprichter van de kegelclub AODL. In de jaren zeventig was hij voorzitter en sinds 2003 is hij secretaris van die club. Vanaf 1972 is Van Os secretaris van de Nederlandse Israëlitische Gemeente Oss. Hij is naast contactpersoon voor overheidsinstanties en media, de spil van de joodse gemeenschap in Oss. Van 1984 tot 1997 was hij ook secretaris en penningmeester van de Nettie van Zwanenberg Stichting. Verder was Van Os van 2000 tot 2005 lid van het bestuur van Stichting Oss Cultureel.

Carnaval zit Marietje van Schijndel- van Roessel uit Heeswijk-Dinther in het bloed. Sinds 1980 zet ze zich in voor dweilorkest De Doofpotters. Dit orkest is onderdeel van carnavalsvereniging De Doofpotters uit Middelrode waar Van Schijndel sinds 1982 secretaris/bestuurslid is. Ook regelt zij onder meer de distributie van de carnavalskrant, de kinderoptocht en stelt ze het programmaboekje samen. Verder zet ze zich als sinds 1968 in als vrijwilliger bij de Abdij van Heeswijk-Dinther en later gymnasium Bernrode. Naast haar betaalde baan als hoofd schoonmaak, zet ze zich vrijwillig in voor allerlei hand- en spandiensten. Van Schijndel is benoemd tot Lid in Orde van Oranje Nassau.

Sinds 1985 zet Els van Sleuwen-van Merrienboer uit Heeswijk-Dinther zich in op het gebied van het kerkelijk leven, het onderwijs en muziek. Van Sleuwen is bestuurslid van de Stichting tot Ondersteuning van Levensbeschouwing en Identiteit (SOL), voorheen de stichting Schoolkathechese Dekenaat Veghel. Ook is ze sinds 1985 actief binnen parochie Sint Willibrord waar ze zich jarenlang heeft ingezet voor de werkgroep gezinsviering. Van Sleuwen is verder collectant voor het Nederlands Rode Kruis, leidster van het schoolverlaterskamp van 't Palet en medeorganisator van de werkgroep Internationalisering in Bernheze.

Het Sint Barbaragilde in Dinther is sinds 1978 bekend terrein voor Jan van den Broek uit Heeswijk-Dinther. Binnen het gilde heeft hij diverse functies bekleed. Vanaf 1982 is Van den Broek actief lid van het IVN (natuureducatie) in Bernheze. Binnen die vereniging is hij lid en voorzitter van diverse commissies en werkgroepen. Daarnaast is Van den Broek van 1992 tot 2004 voorzitter geweest van het CDA Bernheze en is hij sinds 1997 vrijwilliger bij sociaal cultureel centrum Servaes in Dinther. Sinds 1997 is hij medeoprichter en bestuurslid van stichting 't Heft, een samenwerkingsverband van 200 gemeenschapshuizen in Noord-Brabant.

Ridder in de Orde van Oranje Nassau is de onderscheiding die gisteren is uitgereikt aan Marcel van Herpen uit Heeswijk-Dinther. Van Herpen zet zich al jaren in voor de samenleving op het gebied van onderwijs, sport, kunst en cultuur Van Herpen werkt als consultant bij de Fontys hogescholen Pabo Eindhoven/Veghel en is projectleider van zowel Expertisecentrum voor Ervarings Gericht Onderwijs als Expertisecentrum Duurzaam Opvoeden en Ontwikkelen. Ook geeft hij (internationaal) lezingen en workshops over oner meer het veranderde onderwijs en begeleidt hij scholings- en implementatietrajecten binnen het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en hoger beroepsonderwijs. Van Herpen is oprichter en lid van het bestuur van de Stichting Ego St. Maarten die onderwijsverbetering op de Nederlandse Antillen bevordert. Verder is Van Herpen oprichter van kunstgroep Pictura Poetica uit Heeswijk-Dinther die is overgegaan in de Bernhezer Kunstkring (BKK), is hij lid van het bestuur van Cube en de motor achter de totstandkoming van een kinderpoëziebundel waar alle basisscholen in Bernheze aan meedoen. Ook is hij medeorganisator voor de oprichting van de Kunstcamping en fotoclub in Bernheze. In 2005 is Van Herpen uitgeroepen tot 'Beste Bernhezer'.

Mari van Heck uit Loosbroek is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij was van 1975 tot 2003 bestuurslid van het Oranjecomité Loosbroek, van 1976 tot 1984 bestuurslid van het CDA in Heeswijk-Dinther en Loosbroek en van 1980 tot 1992 voorzitter van het jongerenkoor Semper Crescendo in Loosbroek. Van Heck was van 1997 tot 2005 bestuurslid van gemeenschapshuis de Wis. Vanaf 1980 zet Van Heck zich in voor de parochie Loosbroek, onder meer als lid van het parochiebestuur en tegenwoordig als vrijwilliger bij rommelmarkten. Ook is hij vanaf 1993 lid van de kerncommissie Loosbroek.

Commissielid van het winterprogramma, algemeen bestuurslid en redactielid van voetbal- en korfbalvereniging Prinses Irene in Nistelrode zijn taken die Ria van den Akker-van der Lee uit Nistelrode heeft uitgevoerd. Van 1973 tot 1994 was ze actief lid binnen de vereniging. Van 1984 tot 1987 was ze algemeen bestuurslid van fanfare Sint Lambertus en organiseerde ze concerten en optredens. Van 1991 tot 2007 is Van den Akker secretaris geweest van de Stichting Wereldwinkel Nistelrode-Vorstenbosch. Tenslotte is ze vanaf 1996 secretaris van de parochie Nistelrode, sinds 2004 de pastorale eenheid Nistelrode-Vorstenbosch.

Rina Zegers- van den Boogaard uit Nistelrode is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Ze is sinds 1974 lid van de EHBO-vereniging Nistelrode en bemenst vaak de EHBO-post bij evenementen in het dorp. Daarnaast zet ze zich sinds 1981 in voor de Pastorale Eenheid Heilige Lambertus in Nistelrode en Vorstenbosch. Daarnaast is Zegers sinds 1991 vrijwilliger bij de Stichting Wereldwinkel Nistelrode-Vorstenbosch. Ze werft vrijwilligers, bemenst de winkel en coördineert projecten. Van 1985 tot 1996 is ze ook lid van het kringbestuur van de KVO geweest. Ze was daarbij verantwoordelijk voor de politiek en maatschappelijke vorming en opleiding van vrouwen.

Dieren spelen een belangrijke rol in het leven van Wim van Lith uit Nistelrode. Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau voor zijn verdiensten op het terrein van dierenwelzijn en zijn inzet voor bijenvereniging St. Ambrosius. Sinds 1987 is Van Lith dierenopvanger. Hij verzorgt zieke en gewonde dieren, met name vogels. Als de vogels weer dusdanig hersteld zijn, worden ze in vrijheid gesteld of naar Stichting Vogelasiel Someren gebracht. Ook is Van Lith van 1993 tot 2008 actief lid geweest van de Stichting Ambrosius Bijenvereniging Bernheze. Van 1993 tot 2000 was hij penningmeester.

Vorstenbossche Boys en Bart van Kessel uit Vorstenbosch zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Van Kessel is sinds 1970 vrijwilliger bij de voetbalclub waar hij ook diverse functies heeft bekleed. Zo was hij van 1970 tot 1980 leider van een jeugdteam, van 1978 tot 1984 bestuurslid van de prestatiecommissie, van 1981 tot 1992 bestuurslid en van 1983 tot 1987 lid van het hoofdbestuur. Daarnaast is Van Kessel voorzitter geweest van het Wit Gele Kruis in Vorstenbosch en is hij vanaf 1981 vrijwillier van de stichting carnaval De Piereslikkers. Vanaf 2006 is Van Kessel penningmeester van de Stichting Dorpsraad Vorstenbosch en vanaf 2007 is hij vrijwilliger bij de Vraagbaak. Van Kessel is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

In zijn woonplaats Vorstenbosch is Leo Somers bij veel activiteiten betrokken. Van 1980 tot 1990 was hij jeugdleider en lid van de financiële commissie van Vorstenbossche Boys. Somers was daarnaast van 1992 tot 2004 lector en lid van de Werkgroep Liturgie van de Sint Lambertus parochie Vorstenbosch. Daarnaast was hij van 1994 tot 2002 adviseur van de CDA-fractie in de gemeenteraad van Bernheze en sinds 1998 secretaris van het CDA Bernheze. Sinds 1985 zet hij zich ook in voor Stichting Dorpsraad Vorstenbosch waar hij sinds 9 jaar voorzitter is.Bron: Brabants Dagblad