Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

rodenburg2009.jpgIn 2002 tekende de gemeente een intentieovereenkomst met de Provincie Noord-Brabant om circa 50 Ruimte voor Ruimte kavels binnen het grondgebied van Bernheze te ontwikkelen. Deze intentie wordt nu verder vormgegeven. Op de locatie Rodenburgseweg in de kern Heeswijk-Dinther ontwikkelt de gemeente 4 Ruimte-voor-Ruimte kavels.

De doelstelling voor de gemeente is om een bijdrage te leveren aan de totstandkoming van de Ruimte voor Ruimte kavels en daardoor bij te dragen aan de sanering van stallen en het verminderen van milieucontouren. Hierdoor worden de bouwmogelijkheden ter plekke verruimd.

Plan Rodenburgseweg in Heeswijk-Dinther: Voor de locatie Rodenburg is een vrijstellingsprocedure van start gegaan.

Bij de ontwikkeling van de locatie Rodenburg wordt op bestaande stedenbouwkundige structuren en aanwezige landschappelijke waarden geanticipeerd.

Het plangebied is momenteel in gebruik als agrarisch gebied. In totaal gaat het hierbij om 0,5 hectare. Het plan biedt ruimte voor in totaal vier kavels. Deze percelen hebben met een oppervlakte variërend van circa 800 m² tot circa 1800 m².

Twee woningen zijn georiënteerd naar de Rodenburgseweg en twee woningen naar de open akker. De achtertuinen van deze woningen grenzen aan de groenzone waarin ook de beek stroomt. Vrij op het landbouwperceel staat in de huidige situatie een karakteristieke solitaire eik. Deze eik wordt ingepast in het openbare gebied van het plan. De boom blijft rondom voldoende vrije ruimte houden. 

Regeling Ruimte voor Ruimte: De regeling Ruimte voor Ruimte is begin 2001 geïntroduceerd om de intensieve veehouderij binnen Nederland te herstructureren. Stallen aan de rand van steden en dorpen worden afgebroken, en in plaats daarvan worden bouwkavels uitgegeven. De veehouders krijgen een sloopvergoeding die wordt gefinancierd uit de opbrengst van de kavels.

De provincie Noord-Brabant heeft 180 miljoen euro voorgeschoten voor alle stallen die worden gesloopt in Brabant. De ontwikkelingsmaatschappij Ruimte voor Ruimte gaat dat geld terugverdienen door bouwkavels aan randen van steden en dorpen uit te geven. Ruimte voor Ruimte heeft het recht om 2400 kavels te ontwikkelen in Brabant.

Planologische procedure: Voor dit project moet eerst een ruimtelijke procedure doorlopen worden voordat de bouwvergunning afgegeven kan worden. In de planologische procedure zitten diverse momenten waarop iemand kan reageren op het plan. Via De Bernhezer kunt u de procedure volgen. In de betreffende publicatie geven wij aan hoe en wanneer u kunt reageren op het plan.

Het plan en de ruimtelijke onderbouwing liggen vanaf 1 mei 2009 t/m 15 juni 2009 ter inzage. Daarna zal de verklaring van geen bezwaar aangevraagd worden bij de Gedeputeerde Staten van de Provincie Noord-Brabant. Waarschijnlijk kan dan de vrijstelling in september verleend worden.

Verkoopinformatie: De kavels binnen dit project zullen verkocht gaan worden door de gemeente. Via de Bernhezer maken wij bekend wanneer wij starten met de uitgifte van de kavels. Meer informatie over de inschrijfprocedure treft u aan op deze website onder Inschrijven voor woningen.