Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

rwzi_dinther_1406.jpgOp zondag 14 juni a.s. viert waterschap Aa en Maas dat 700 jaar geleden het eerste waterschap werd opgericht in Noordoost-Brabant. De waterzuiveringstaak is relatief nieuw voor de waterschappen: tot de jaren ’70 van de vorige eeuw loosden we het water nog gewoon op de Aa!

De rioolwaterzuiveringsinstallaties in Oijen, Haps, Heeswijk-Dinther en Aarle Rixtel laten u op 14 juni van 11.00 tot 15.00 uur zien hoe we nu het afvalwater schoon maken en terug aan de natuur geven. Komt dat ruiken!  

Waterschap Aa en Maas zorgt voor droge voeten, een gezond evenwicht in de natuur, voldoende water voor ondernemers en natuurliefhebbers én schoon water. We zuiveren 100 miljard liter afvalwater per jaar. Stel u eens voor: 100 miljard literflessen opgesteld in een rij, gevuld met poep en plas, kookbad- en waswater, regenwater en industrieel afvalwater. Die rij literflessen kan wel 250 keer de aarde rond! Dát is de hoeveelheid afvalwater die waterschap Aa en Maas jaarlijks binnen krijgt op de rioolwaterzuiveringsinstallaties en weer schoon terug geeft aan de natuur. Kom kijken en ruiken hoe dat proces van zuiveren in zijn werk gaat. Ervaren medewerkers leggen het u graag uit: van 11.00 tot 15.00 uur zijn er rondleidingen op de vier locaties.

Overhandiging cheque
Rond wereld waterdag deden we een oproep om een goed doel aan te dragen om aandacht te vragen voor water en sanitatie in ontwikkelingslanden. De reacties waren indrukwekkend, we besloten niet één maar drie stichtingen te belonen. Stichtingen Namelok, IMBA en EOF krijgen op 14 juni in Oijen, uit handen van Francien van de Ven – van Lee, lid Dagelijks Bestuur, een cheque van 1000,- euro overhandigt. Hiermee kunnen ze blijven werken aan de gezondheid van kinderen door waterputten te slaan en voor goede sanitatie te zorgen.

Locaties
De rioolwaterzuiveringen zijn te vinden op de volgende adressen:

Rioolwaterzuiveringsinstallatie Oijen
Parallelstraat 1
5394 LW Oijen

Rioolwaterzuiveringsinstallatie Land van Cuijk
Beijersbos 4
5443 PL Haps

Rioolwaterzuiveringsinstallatie Aarle-Rixtel
Bakelseweg 2
5735 SC Aarle-Rixtel

Rioolwaterzuiveringsinstallatie Dinther
Hazelbergsetraat 5
5473 XL Heeswijk-Dinther