Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

kalenderzuid.jpgWaterschap Aa en Maas beweegt de inwoners van haar werkgebied op een vriendelijke manier geen, vochtige, doekjes door het toilet te spoelen. Deze doekjes veroorzaken storingen bij de rioolwaterzuiveringsinstallaties (rwzi’s). Gevolg: proppen vieze doekjes die handmatig verwijderd moeten worden. De herkomst van de doekjes is op gemeenteniveau te achterhalen.

Bij structurele storingen worden inwoners aangeschreven. Mensen die ‘beterschap beloven’ ontvangen een originele wc-kalender (pdf) . Ook tijdens rondleidingen (ruim 4000 belangstellenden per jaar) en open dagen op zuiveringen is aandacht voor dit onderwerp. Zo zijn er ludieke informatieborden en worden stickervellen uitgedeeld. Op deze wijze werkt het waterschap aan bewustwording.

Prijskaartje
Per jaar zijn de waterschappen gezamenlijk 12 tot 15 miljoen Euro extra kwijt aan rioolverstoppingen en pompstoring door doekjes die door de wc worden gespoeld (Bron: Stichting RIONED, 2007). Kosten waar uiteindelijk de belastingbetaler voor opdraait. Het vezelmateriaal van deze doekjes, o.a. vochtig toiletpapier en schoonmaakdoekjes, is te dik en wordt niet natuurlijk afgebroken zoals toiletpapier. Ook binnen het werkgebied van waterschap Aa en Maas steekt deze ‘doekjesproblematiek’ regelmatig de kop op. Op de zeven rwzi’s van waterschap Aa en Maas is in 2008 in totaal 977.000 kilo ‘roostergoed’ verwijderd. Dit is materiaal, een groot deel vezelmateriaal afkomstig van doekjes, dat nog in het afvalwater zit op het moment dat dit de zuivering in stroomt.

Landelijke aanpak
Met deze werkwijze loopt waterschap Aa en Maas vooruit op de landelijke campagne ’Goed Rioolgebruik’ die eind dit jaar door Nederland Leeft Met water wordt gelanceerd. De campagne mikt op bewustwording bij burgers over wat wel en niet in het riool mag. Uiteraard sluit Aa en Maas zich ook hier bij aan.

Niet doorspoelen!
Voor de duidelijkheid: watten, vochtige doekjes, babydoekjes, schoonmaakdoekjes, maandverband,  tampons, condooms, chemicaliën, frituurvet en geneesmiddelen horen niet in de wc maar in de afvalbak!