Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

bernheze.gifBernheze onderneemt actie om wetgeving voor peuterspeelzalen en kinderopvang op elkaar af te stemmen. De rijksoverheid is van plan de wetgeving voor de peuterspeelzalen en de kinderopvang te harmoniseren.    De wetswijziging wordt in augustus 2010 verwacht. De gemeente Bernheze wil op de wetswijziging vooruit lopen en heeft een aantal voorbereidingen in gang gezet.

De overheid heeft geconstateerd dat steeds meer kinderen gebruik maken van de kinderopvang, terwijl het aantal kinderen dat gebruik maakt van de peuterspeelzaal terugloopt. Dit heeft gevolgen voor het bereiken van kinderen met een taalachterstand via voor- en vroegschoolse educatie. Daarnaast is de basiskwaliteit van het peuterspeelzaalwerk over het algemeen lager dan de kwaliteit van de kinderopvang, wat tot uiting komt in opleidingsniveau van de medewerkers en aantal leidsters per groep.

 Harmonisatie

Het kabinet wil deze knelpunten oplossen door de regels voor kinderopvang en peuterspeelzaalwerk te harmoniseren. Dit heeft  gevolgen voor het peuterspeelzaalwerk in Bernheze. Daarom heeft de gemeente Bernheze besloten in samenwerking met de peuterspeelzalen een onderzoek te laten uitvoeren naar de gevolgen van de harmonisatie voor alle betrokkenen en naar de gewenste positie van de peuterspeelzalen in de gemeente.

 Kwaliteitsslag

De gemeente wil daarnaast een aantal maatregelen nemen om de peuterspeelzalen op het landelijke kwaliteitsniveau te brengen. Hierbij kan gedacht worden aan het verhogen van het opleidingsniveau van de leidsters en van het management en het bepalen dat op één leidster acht kinderen opgevangen kunnen worden.