De gemeente is belast met het toezicht op de brandveiligheid van gebouwen. Daarbij hoort ook het ontruimingsplan van een zorginstelling, school of kantoor. Aan alleen een papieren plan heb je als gebouweigenaar niet veel. De medewerkers moeten weten wat ze moeten doen en je moet in de praktijk uitproberen of het ontruimingsplan werkt. Een onverwachte ontruimingsoefening is hiervoor een uitstekend hulpmiddel.
Twaalf gemeenten in Brabant-Noord, waaronder Bernheze, geven woensdag 7 oktober om 14.00 uur het goede voorbeeld met de actie “ontruimen moet je oefenen”. Door zelf de ontruiming van het gemeentehuis te oefenen laten de gemeenten zien dat het belangrijk is minstens eenmaal per jaar de ontruiming van het gebouw te oefenen. Een snelle en effectieve ontruiming is immers enorm belangrijk om het aantal slachtoffers bij een brand tot een minimum te beperken.
De ontruimingsoefening staat niet voor niets centraal tijdens de Nationale Brandpreventiecampagne.
Onderzoek heeft uitgewezen dat veel medewerkers van kantoorpanden niet weten wat ze moeten doen bij een brandalarm en onbekendheid zijn met vluchtroutes en/of verzamelplaatsen. Door een ontruiming via een oefening aan den lijve te ondervinden blijken medewerkers de informatie beter te onthouden en in praktijk te brengen. Door nu zelf een ontruimingsoefening te houden willen gemeenten een signaal af geven naar andere werkgevers en gebouweigenaren dat het belangrijk is de ontruiming van het gebouw te oefenen. Aan de actie nemen deel: Gemeente Bernheze, Boxtel, Schijndel, Sint Oedenrode, ’s-Hertogenbosch, Uden, Mill en St Hubert, Oss, Boxmeer, Veghel, Lith, Heusden en de provincie Noord-Brabant. De gemeentehuizen en het Provinciehuis houden tegelijkertijd een onverwachte ontruimingsoefening.