Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

logo_bernhezeIn december 2008 is de gemeente Bernheze gestart met een pilot premediation. Deze pilot is medio 2009 afgesloten en de gemeente heeft de pilot inmiddels geëvalueerd.

 

In de begroting 2009 is opgenomen dat de gemeente Bernheze mediation een concrete rol wil laten spelen in het dienstverleningsproces. In december 2008 is daarom gestart met een pilot premediation. Voor de pilot is gebruik gemaakt van zienswijzen en bezwaarschriften die gebaseerd zijn op de Wet maatschappelijke ondersteuning, Algemene plaatselijke verordening, Wet waardering onroerende zaken, subsidies en de Wet ruimtelijke ordening (bouwvergunningen).

Mediation is een manier van geschiloplossing waarbij niet het conflict centraal staat, maar juist het vinden van een oplossing door partijen zelf, met behulp van een onafhankelijke derde, de mediator.
Bij de pilot premediation heeft de gemeente niet gewerkt met en externe mediator, maar wel met mediationvaardigheden. Zo heeft de gemeente persoonlijk en telefonisch contact opgenomen met de indiener van een bezwaar om op een proactieve manier een conflict te voorkomen of te beperken.

Evaluatie pilot
De pilot is medio 2009 afgesloten en inmiddels zijn de resultaten geëvalueerd. In ruim 57% van de gevallen heeft het premediationgesprek ertoe geleid dat het bezwaar niet via de formele procedure afgehandeld hoefde te worden; het bezwaar werd ingetrokken of op een andere wijze werd overeenstemming bereikt. Ook kon de gemiddelde afhandeltermijn van bezwaarschriften/zienswijzen van twaalf weken worden ingekort tot ongeveer zes weken.
Daarnaast is gekeken wat de klant van deze manier van werken vond. Hieruit blijkt dat bijna 70% van de klanten tevreden was.

De gemeente Bernheze concludeert dat deze klantgerichte benadering goed past binnen het dienstverleningsconcept en deze manier van werken zal dan ook voortgezet en uitgebreid worden.