Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

bernhezeVaak begint het met even rood staan. Dat is op zich geen probleem, als zeker is dat u het tekort na een maand weer inloopt. Het wordt pas riskant als u bijvoorbeeld de kinderbijslag moet gebruiken om uitstaande rekeningen te betalen. Om te voorkomen dat uw schulden problematisch worden, volgt hier een aantal tips. 

1. Breng uw financiële situatie in kaart. Maak een overzicht van uw inkomsten, uitgaven en eventuele schulden. Kijk ook vooruit: welke extra inkomsten verwacht u de komende maanden en met welke uitgaven moet u rekening houden? Breng uw administratie op orde.
2. Probeer minder uit te geven. Vraag u af welke uitgaven niet echt nodig zijn en welke u kunt verlagen.
3. Probeer uw inkomsten te verhogen. Meer werken levert extra geld op. Thuiswonende kinderen met een betaalde baan kunnen ook (meer) meebetalen aan de gezinsuitgaven. Ga na of u recht heeft op huur- of zorgtoeslag of andere belastingteruggaven. Mogelijk kunt u van de gemeente of van Optimisd extra geld krijgen, bijvoorbeeld bijzondere bijstand of geld om uw kinderen aan sport of cultuur te laten doen.
4. Vraag bij Optimisd tijdig om advies, hulp of een budgetcursus.
5. Neem contact op met de bedrijven waar u schulden heeft. Laat zien wat u doet om uw problemen op te lossen en vraag medewerking. Meer tips staan op www.zelfjeschuldenregelen.nl
 

Hulp van Optimisd
Als uw schulden of betalingsachterstanden zo groot zijn dat u er met deze tips niet meer uitkomt, neem dan contact op met Optimisd, de sociale dienst van uw gemeente. Optimisd brengt uw situatie in kaart en proberen samen met u te zorgen voor betalingsregelingen en begeleiding.
 

Meer weten?
Bel dan met Optimisd, telefoon (0413) 75 03 90. Het telefonisch spreekuur is elke werkdag van 9.00 tot 10.00 uur. U kunt ook mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Optimisd, Frisselsteinstraat 6 in Veghel, is ook elke donderdagavond open tussen 18.00 uur en 20.00 uur. Een afspraak is niet nodig.