De zorg. Iedereen heeft er een mening over.
“De gezondheidszorg is nu eenmaal iets waar we allemaal op enig moment mee te maken hebben. Mensen beschouwen een goede gezondheid in het algemeen als het hoogste goed in hun leven. Gezondheid en gezondheidszorg zijn daarom belangrijke maatschappelijke onderwerpen,” aldus Peter Beijers, raad van bestuur van ouderenzorgorganisatie Laverhof.
Laverhof bestaat sinds 1 januari 2013 en in ontstaan uit een fusie van BerneZorg in Heeswijk-Dinther en Zorggroep Dorus in Schijndel. In maart en april organiseert Laverhof bijeenkomsten voor de inwoners van Heeswijk-Dinther, Schijndel, Loosbroek, Vorstenbosch, Wijbosch, Vinkel en Middelrode.
Waar gaan die bijeenkomsten over?
“In de afgelopen periode hebben we intern gesproken over de toekomst van Laverhof. Eerst binnen het managementteam en daarna met de ondernemingsraad, de centrale cliëntenraad en de raad van toezicht. En we hebben nu het punt bereikt dat we keuzes willen maken over de koers die we, met het oog op die toekomst, uit gaan zetten. Daar willen we het in die bijeenkomsten over hebben. We bespreken dat met medewerkers en vrijwilligers, cliënten en familieleden en ook met de inwoners van ons werkgebied.”
Maar die krijgen toch niet allemaal zorg van Laverhof?
“Nee, dat klopt. Maar vergeet niet dat onze cliënten bijna allemaal hier vandaan komen. Dus hun familie woont hier, of is hier vrijwilliger, of werkt hier. Laverhof staat middenin de samenleving.”
Wat wordt de koers van Laverhof?
Peter Beijers: “Op hoofdlijnen hebben we daar al ideeën over. Maar we vinden het belangrijk dat met anderen te delen en te toetsen of onze ideeën passen bij wat de samenleving van ons verwacht. Kijk, we hebben natuurlijk, net als andere zorgorganisaties, te maken met het beperken van de AWBZ en het verschuiven van taken naar de gemeenten en de zorgverzekeraars. Cliënten met een lichte zorgvraag wonen niet meer in het verzorgingshuis, maar krijgen thuis de zorg die ze nodig hebben. Van familie, vrienden en buren wordt het nodige gevraagd in de vorm van ondersteuning. Wat betekent dat nu voor Laverhof? Trekken we ons terug in het verpleeghuis, of gaan we onze zorg- en dienstverlening ombouwen zodat we een passend aanbod hebben voor de vraag van cliënten?”
Wat zijn dan die vragen?
“Het verzorgingshuis bood mensen een beschutte woonomgeving, met zorg dichtbij en mogelijkheden om makkelijk contacten te leggen met medebewoners. Je hoefde er, bij wijze van spreken, de deur niet voor uit! Die behoefte aan een beschutte woonomgeving is er nog steeds, dus waarom zouden we die niet kunnen bieden in een andere vorm, bijvoorbeeld door appartementen in De Bongerd of het Mgr. Bekkershuis te verhuren? Of door lokale initiatieven te ondersteunen, zoals in de Groeiring in Vinkel of de Moerkoal in Middelrode?
Daar bieden we dagactiviteiten en maaltijden. Mogelijkheden voor ouderen om elkaar, in hun eigen woonplaats, te ontmoeten en gezellig samen te eten. Laverhof kan haar zorg- en dienstverlening overal aanbieden en aansluiten bij lokale ontwikkelingen en initiatieven. Ik denk dat daar onze kracht ligt. En daar wil ik graag over in gesprek. Want de toekomst van Laverhof gaat ons allemaal aan.”
De bijeenkomsten worden gehouden op:
Woensdag 26 maart van 19.00 tot 20.30 uur in St. Barbara in Wijbosch.
Maandag 14 april van 19.00 tot 20.30 uur in Cunera/De Bongerd in Heeswijk.
U bent van harte welkom! Graag vooraf aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of (0413) 29 81 00.