Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

BewegingOoit was het bejaardengym. Bedoeld om de gewrichten soepel en de spieren sterk te houden, zodat de ouden van dagen hun algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL) konden blijven doen. Nu doen de bewegingsactiviteiten van Vivaan daar in vrijwel niets

meer aan denken. De gediplomeerde docenten brengen een gevarieerd aanbod van oefeningen, sporten en dansen, met gebruik van allerlei materialen en meestal met muziek. Gezelligheid krijgt tegenwoordig veel nadruk. “Bewegen moet voor iedereen leuk zijn”, is de drijfveer van de docenten. En die ADL dan? “Dat zit wel goed, want we laten de deelnemers flink werken.”

Op verschillende dagen van de week zijn er in de gemeenten Uden, Veghel en in Heeswijk-Dinther bewegingsactiviteiten van Vivaan. Per gemeente is een overzicht te vinden op de website www.vivaan.nl. Geïnteresseerden uit deze plaatsen kunnen voor informatie en aanmelden contact opnemen met Vivaan. Dat kan telefonisch, op werkdagen op telefoonnummer (0413) 367309 en via het e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

gratis proefles

In Keldonk zijn drie MBvO-groepen van Vivaan; MBvO staat voor Meer Bewegen voor Ouderen. Die groepen komen 35 keer per jaar bij elkaar. Rustig aan beginnen, daarna even flink bewegen en dan weer rustig eindigen. En na afloop altijd samen even iets drinken. Dat is de vaste opbouw van elke les. In de groepen die op maandagochtend en woensdagochtend in ’t Span bijeen komen is nog plaats voor nieuwe deelnemers. Ook bij de sportgroep voor 55+-ers op dinsdagavond zijn nieuwe deelnemers van harte welkom. Mensen die graag een keer willen kennismaken met de eigentijdse beweeglessen kunnen gratis een keer meedoen. Als dat bevalt, kunnen zij zich meteen bij de docente aanmelden.

bijzonder

Van de 44 beweeggroepen van Vivaan zijn er vijf speciaal te noemen. De twee sportgroepen voor 55+-ers zijn bedoeld voor mensen die nog heel goed uit de voeten kunnen en graag verschillende sporten beoefenen. De groep in Keldonk is er daar een van, de andere zit op dinsdagochtend in Eerde. Ook voor mensen met ademhalingsproblemen (COPD) heeft Vivaan een aparte groep, omdat de docente voor hen een op hen afgestemd programma heeft. Iedere dinsdagavond komt deze groep in Uden (Zoggel) bij elkaar. Mensen met de ziekte van Parkinson kunnen op donderdagmiddag in Erp gaan sporten, samen met hun partner. De partners zijn ook welkom bij Blijf Actief!, de groep voor mensen met geheugenproblemen, die iedere donderdagmiddag in Veghel gaat wandelen. Bij deze laatste groep zijn behalve de docente ook enkele vrijwilligers ter begeleiding aanwezig. Ook voor deze bijzondere groepen geldt dat geïnteresseerden een keer gratis kunnen deelnemen en zich daarna pas aan hoeven te melden als ze vaker mee willen doen.