Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

vivaanOp dinsdag 16 september wordt vanaf 19.30 uur in het Alzheimercafé in de Eigen Herd aan de Rooijsestraat in Uden uitleg gegeven over de ziekte dementie en hoe de diagnose wordt gesteld op een geheugenpoli. Bij dementie denken we vaak aan de ziekte van Alzheimer, maar dementie is de verzamelnaam waar verschillende ziektebeelden onder vallen. De ziekte van Alzheimer is het meest voorkomende ziektebeeld.

Mevrouw Dijkshoorn, klinisch geriater bij de GGZ Uden/Veghel zal de bezoekers van het Alzheimercafé informeren over de ziektebeelden die we dementie noemen en hoe we de symptomen kunnen herkennen. Zij zal ook ingaan op het verschil met normale vergeetachtigheid. Veel mensen blijven lang rondlopen met zorgen omtrent hun geheugen. Wat te doen als er sprake is van een dergelijk niet-pluisgevoel? Hoe ver staat het met onderzoek naar behandelmogelijkheden van dementie? Is dementie te behandelen? Dit zijn vragen die in het eerste deel van de avond beantwoord worden.

Daarna vertelt Alex Maas, sociaal psychiatrisch verpleegkundige van GGZ Uden/Veghel over de werkwijze van de geheugenpoli. Hoe verloopt het onderzoek en hoe stelt men daar vast of er sprake is van dementie? Voor de bezoekers van het Alzheimercafé is er alle gelegenheid tot het stellen van vragen. Het belooft een interessante avond te worden. Niet alleen voor mensen met dementie en hun naasten, maar ook voor professionals die in hun werk met dementie te maken hebben. Het Alzheimercafé is elke derde dinsdag van de maand gratis toegankelijk voor iedereen die iets met dementie heeft.