Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

Smokkelroute jvdb1KBO-Dinther vertrok met maar liefst 66 personen op woensdag ochtend 17 juni naar Soerendonk. Centrale thema van de reis was smokkelen. Meteen na de ontvangst met koffie en een lekker stukje vlaai vertelde Wiel Peerlings op humoristische wijze over de vroegere smokkelroutes in het grensgebied met België bij Soerendonk. Daarbij werd een film gepresenteerd. Daarna kwam niemand minder dan tonprater Peer in beeld met een buut ‘ter verhoging van de feestvreugde’.

Na de lunch maakten we een bustocht langs smokkelplekken in de grensstreek van Nederland en België. Wiel vertelde er uitgebreid over hoe het er aan toe ging. Hij kan het ook weten: zelf maakte hij deel uit van die smokkelaars. Smokkelen blijkt van alle tijden te zijn, maar Wiel deed ook verslag hoe de smokkelroutes tijdens de beide wereldoorlogen werden gebruikt. Ook zagen we hoe de elektrische versperring ‘dodendraad’ aan de grens tussen België en Nederland tijdens WO I er uitgezien moet hebben.

Vervolgens bracht het gezelschap een uitgebreid bezoek aan de Achelse kluis.

Velen maakten op deze zonnige dag gebruik van het terras of scharrelden heerlijk rond in galerie of winkels met religieuze artikelen of voeding (o.a. abdijbier).

Opnieuw met veel verhalen, veel anekdotes, maar vooral veel humor reden we terug naar Soerendonk. Na een lekker drie gangen diner zorgde chauffeur Ton ervoor dat we rond achten voldaan terug keerden in Dinther.

Smokkelroute

Foto’s Jan van den Bosch