Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

swo.jpgVoor mensen van 55 jaar of ouder organiseert de SWO, de Stichting Welzijn Ouderen gespreksgroepen in de gemeenten Boekel, Uden en Veghel en in Heeswijk-Dinther en Loosbroek. Bij voldoende belangstelling starten dit najaar maximaal vier nieuwe groepen, verspreid over het werkgebied, met een cyclus van 10 bijeenkomsten. De gespreksbijeenkomsten vinden vanaf begin oktober een keer in de twee weken plaats.

De groep voor Heeswijk-Dinther en Loosbroek is gepland op dinsdagochtend van 9.30 – 11.00 uur.
 In Boekel komt de groep bijeen op woensdagochtend en de Udense groep op donderdagochtend. De groep in de gemeente Veghel begint pas half november en staat op dinsdagmiddag van 14.00 tot 15.30 uur ingeroosterd. De deelnemers van de gepsreksgroepen wisselen dan onder leiding van een gespreksleider van gedachten over onderwerpen die zij zelf kiezen.

De kosten voor de 10 bijeenkomsten bedragen € 10; consumpties zijn voor eigen rekening. Belangstellenden kunnen zich tot 15 september aanmelden bij de SWO. Dat kan op werkdagen van 9.00 tot 13.00 uur telefonisch, (0413) 367309, of per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
ruimte
Respect voor elkaars mening staat voorop. De gespreksleiders zien het als hun taak om samen met de deelnemers een sfeer te scheppen, waarin iedereen zich op zijn of haar gemak voelt. Respect voor elkaar voeren zij hoog in het vaandel en van de deelnemers verwacht zij dat die anderen in hun waarde laten en de ruimte geven om hun ideeën naar voren te brengen. Tijdens de eerste bijeenkomst maken de deelnemers kennis met elkaar en met de gespreksleider. Dan kunnen zij ook aangeven welke thema’s zij graag willen bespreken. Aan de hand van die wensen bereiden de gespreksleiders per bijeenkomst een thema voor. In de gespreksgroep gaat het eigenlijk altijd over grote thema’s zoals bijvoorbeeld geluk, het verschil tussen generaties, verlies en loslaten, ouder worden, de wereld om ons heen of het geloof, in God, in jezelf en in de medemens. 
 verrijkend
Deze onderwerpen lijken abstract, maar het zijn thema’s die dichtbij gehaald worden door de verhalen en de ervaringen van de deelnemers. Alles wat een mens in zijn leven tegenkomt kan besproken worden. In de groep is ook plaats voor mensen die niet zo’n grote praters zijn. Het is niet iedereen gegeven om zijn gedachten goed te kunnen uiten. Mensen die meegedaan hebben, ervaren dergelijke gespreksgroepen als heel waardevol. Ze zeggen er wijzer van te worden en ze beleven het tweewekelijkse contact met leeftijdgenoten als gezellig en vertrouwd. Horen hoe iemand anders over een onderwerp denkt, kan heel verrijkend zijn.