Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

optimisd.gifOptimisd verstrekt een bedrag van € 200,- per jaar bijzondere bijstand aan gehandicapten, chronisch zieken en ouderen (per gezinseenheid). Zij hebben als gevolg van hun omstandigheden vaak verborgen meerkosten, die niet of gedeeltelijk door andere regelingen worden vergoed. Er moet wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan.
Verborgen meerkosten zijn bijvoorbeeld:
- hogere telefoon- en portikosten in verband met het regelen van zaken die te maken hebben met de beperking of ziekte, extra kosten in verband met voedingsmiddelen, energieverbruik of extra kledingslijtage;
- verhoogde (risico)premies;
- extra kosten in verband met klusjes rondom huis;
- lidmaatschapskosten van belangenverenigingen en/of patiëntenorganisaties.

Wie komt ervoor in aanmerking?
U komt in aanmerking als u:
- langdurig bent aangewezen op thuiszorg/hulp bij het huishouden (minimaal zes maanden);
- aangewezen bent op hulpmiddelen voor wonen, werk of vervoer;
- een arbeidsongeschiktheidsuitkering hebt van 80-100%;
- 65 jaar bent of ouder.

 
Het inkomen mag niet hoger zijn dan de vastgestelde inkomensgrens van 115% van de bijstandsnorm. Het vermogen mag niet hoger zijn dan € 10.650,- (bij alleenstaande ouders en gehuwden) of € 5.325,- (bij alleenstaanden).

Op  www.optimisd.nl vindt u meer informatie over de regeling.

Waar kunt u de tegemoetkoming aanvragen?
Inwoners van Bernheze kunnen voor het indienen van een aanvraag en voor informatie tijdens openingstijden terecht bij het Wmo-loket in het gemeentehuis in Heesch, telefoon (0412) 45 88 88.

Aanvullende bijstand bij onvoldoende AOW
In Nederland zijn ongeveer 200.000 mensen met onvoldoende AOW. Omdat zij daarnaast veelal geen of alleen een heel klein pensioen hebben opgebouwd, belandt deze groep vaak onder het sociaal minimum. Zij hebben dan recht op aanvullende bijstand voor levensonderhoud en minimavoorzieningen van de Sociale Dienst.

 Wanneer recht op aanvullende bijstand voor levensonderhoud
Er wordt gekeken naar uw inkomen en eventuele vermogen.

Vermogen
Ook als u spaargeld of andere bezittingen heeft, kunt u bijstand aanvragen. Een deel van het vermogen wordt vrijgelaten. Bij gehuwden/samenwonenden en alleenstaande ouders is dit € 10.650,- en bij alleenstaanden € 5.325,-. Vermogen is bijvoorbeeld een bank- of girosaldo, auto, grond, garage, woning, caravan, boot, effecten, vorderingen, spaarbrieven, enzovoort, verminderd met schulden.

Voor mensen met een eigen woning gelden andere aanvullende bepalingen.

Inkomen
U heeft recht op aanvullende bijstand voor levensonderhoud als uw maandelijkse inkomsten uit AOW, pensioen en eventueel andere inkomsten netto minder zijn dan onderstaande bedragen (inclusief 4,6% vakantiegeld).

 

Gehuwden/samenwonenden

- beide partners 65 jaar of ouder      €   1.337,72
- een partner 65 jaar of ouder          €   1.337,72
       
Alleenstaanden
- alleenstaande ouder          €   1.202,53
- alleenstaande     €      975,01
       
Van pensioen, dat naast AOW uitkering wordt ontvangen, wordt € 35,20 per maand vrijgelaten bij gehuwden/samenwonenden. Bij een alleenstaande of alleenstaande ouder is dit € 17,60 per maand.

Als uw inkomen hoger is dan genoemde bedragen, dan heeft u geen recht op aanvullende bijstand voor levensonderhoud.

Bijzondere bijstand
Wel kunt u dan soms bijzondere bijstand aanvragen, als u andere kosten heeft. Bijzondere kosten zijn niet de gebruikelijke kosten van levensonderhoud, maar wel de kosten voor bijvoorbeeld aanschaf van een bril, gebitsprothese/tandartskosten, extra kosten door handicap of ziekte (regeling chronisch zieken, gehandicapten en ouderen), eigen bijdrage voor hulp in de huishouding, kosten van sport, ontspanning en cultuur (participatieregeling). Ook is het mogelijk deel te nemen aan de collectieve zorgverzekering voor minima die Optimisd heeft afgesloten bij CZ en VGZ.

Om een aanvraag te doen moet u over een geldig identiteitsbewijs (paspoort/Europese identiteitskaart) beschikken. Ook zijn bewijsstukken over uw inkomen en vermogen nodig.

Meer informatie
Een verzoek om bijstand kan worden ingediend bij Optimisd, Frisselsteinstraat 6 in Veghel, bereikbaar op werkdagen dagelijks van 9.00 tot 11.00 uur, telefoon (0413) 75 03 90.

Voor bijzondere bijstand kunt u ook terecht bij het WMO-loket van de gemeente Bernheze, De Misse 6 in Heesch, telefoon (0412) 45 88 88.

Meer nieuws en informatie
Wilt u op de hoogte blijven van de voorzieningen en regelingen van Optimisd? Kijk dan regelmatig op www.optimisd.nl of in de plaatselijke weekbladen.