Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

mantelzorgm.jpgOp woensdag 24 september is er van 14.00 tot 16.30 uur een thema-contactmiddag voor mantelzorgers uit de gemeenten Sint-Oedenrode, Boekel, Uden en Veghel en uit Zeeland, Heeswijk, Dinther en Loosbroek. In Cultureel Centrum Servaes, Raadhuisplein 24 in Heeswijk-Dinther kunnen zij binnenlopen om andere mantelzorgers ontmoeten en informatie krijgen over allerlei materiële en immateriële aspecten van het verlenen van mantelzorg. Deze middag is er een speciaal thema: vertil je niet. De thema-contactmiddag wordt georganiseerd door het Steunpunt Mantelzorg regio Uden/Veghel en is gratis toegankelijk.  wethouderMantelzorgers zijn mensen die langdurig en onbetaald voor een naaste zorgen. Meestal zijn dat familieleden, buren of goede vrienden. Een man of vrouw die voor de hulpbehoevende partner zorgt is mantelzorger. Maar ook ouders die voor hun gehandicapte kind zorgen en kinderen die voor hulpbehoe­vende ouders zorgen. Het is niet altijd simpel om mantel­zorger te zijn. Je doet dingen die je nooit hebt geleerd, het kost veel tijd en er moet vaak veel geregeld worden. Met de komst van de Wmo, de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, is de rol van mantelzorgers nog belangrijker geworden. Wethouder Ad Donkers zal daar in Heeswijk-Dinther in een inleiding op ingaan. Hij zal dan ook uitleggen wat de gemeente Bernheze voor mantelzorgers kan betekenen. 

Vertil je niet

Het thema voor de thema-contactmiddag is “Vertil je niet”. Het is heel bewust gekozen, want mantelzorgers lopen grote risico’s om zich te vertillen. Dat geldt zowel letterlijk als figuurlijk. Niet zelden moeten mantelzorgers verzorgende en verplegende handelingen verrichten die veel kracht kosten. Tijdens de middag legt Francien Staals aan de bezoekers uit hoe zij verantwoord kunnen omgaan met hun eigen lichaam, zowel fysiek als mentaal. Zij werkt bij STBNO, de Stichting Thuiszorg Brabant Noordoost, als coördinator van de ergocoaches. Dat zijn de mensen die de verzorgenden en verplegenden leren hoe zij hun werk kunnen doen zonder hun lijf te veel te belasten. Ook de mentale belasting komt op deze middag aan de orde. De bezoekers krijgen tips en er zijn mensen van het Steunpunt Mantelzorg aanwezig. Bij overbelasting kunnen mantelzorgers bij dit Steunpunt terecht. 

Steunpunt Mantelzorg

Het Steunpunt Mantelzorg Uden/Veghel is een samenwerkingsverband van vier organisaties. Dit zijn MEE in Uden, de SWO’s Sint-Oedenrode en Boekel/Uden/Veghel en Vrijwilligerscentrale De Wis in Uden. Mantelzorgers kunnen een van deze instellingen bellen en  daar met elke vraag terecht. Zij krijgen informatie en advies en eventueel praktische steun. Ook kunnen mantelzorgers re­kenen op emotionele steun, een hand op de schouder, maar vooral begrip en het gevoel krijgen dat er ook iemand voor hen is. Voor meer informatie over de inloopmiddag kan men op werkdagen tussen 9.00 en 13.00 uur bellen naar (0413) 367309 of e-mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor mantelzorgers die ’s middags niet kunnen, wordt de bijeenkomst herhaald op woensdag 1 oktober om 19.30 uur in de Eigen Herd in Uden.