Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

vivaan.jpgIedere derde dinsdag van de maand is het Alzheimercafé geopend, in de Blauwe Kei in Veghel. Deze ontmoetingsplaats voor mensen met dementie, hun familieleden en andere mensen die op een of andere manier met dementie te maken hebben, opent haar deuren om 19.00 uur. Voor dinsdag 21 april heeft de organisatie een bijzondere gast uitgenodigd.

Frans Hoogeveen komt dan een inleiding houden over de gedragsveranderingen die kunnen optreden bij mensen met dementie en over hoe de omgeving daarmee kan omgaan. Hoogeveen is gezondheidspsycholoog en als adviseur psychogeriatrie verbonden aan de Haagse Hogeschool. In zijn privéleven is hij mantelzorger van zijn vader die aan dementie lijdt.

In zijn inleidingen spreekt Frans Hoogeveen in heldere taal, met compassie, kennis van zaken en voorbeelden uit de praktijk. Dementie grijpt meestal diep in op de persoonlijkheid van de patiënt. De persoon die zo vertrouwd was, waarmee diens omgeving zich zo verbonden voelde, kan soms een vreemde lijken tegenover wie de partner, de kinderen en de vrienden zich anders moeten gaan opstellen. Boosheid, achterdocht, ontkenning en paniekreacties komen vaak voor. In het Alzheimercafé vertelt Hoogeveen over het hoe en waarom van dit veranderende gedrag. In zijn inleiding reikt hij ook handvatten en tips aan om beter te leren omgaan met het veranderende gedrag.Het belooft een boeiende avond te worden voor de bezoekers van het Alzheimercafé.

Deze ontmoetingsplaats is gratis toegankelijk voor geïnteresseerden uit de gemeenten Boekel, Uden, Veghel, Bernheze en Sint-Oedenrode. De bezoekers krijgen volop de gelegenheid om met Frans Hoogeveen in gesprek te gaan. Er zijn zoals altijd ook diverse professionals aanwezig van hulpverlenende organisaties die bezoekers met raad en daad bij kunnen staan.