Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

vivaan.jpgElke derde dinsdag van de maand is het Alzheimercafé voor de regio Uden/Veghel en verre omstreken geopend. Mensen met dementie, hun familie en anderen die met dementie te maken hebben, zijn op deze informatieve avonden van harte welkom. Iedere maand staat een bepaald thema centraal. Op 19 mei is dat rouw en verlieservaring bij dementie.
Het Alzheimercafé vindt plaats in De Blauwe Kei in Veghel. De deur gaat open om 19.00 uur, het programma begint om 19.30 uur. De organisatie is in handen van Alzheimer Nederland, afdeling Uden/Veghel, GGZ Oost Brabant, afdeling ouderen, Brabantzorg en Vivaan, Welzijn Ouderen. De toegang is gratis.  

tegenstrijdige gevoelens
Dementie is een ziekteproces, dat meestal een langzaam verloop kent. In die periode verliezen partner, kinderen en familie beetje bij beetje dierbare. Uiteindelijk komt het moment van overlijden, het definitieve verlies. Voor de naasten breekt dan een totaal andere leven aan. De periode van voortdurende zorg voor de ander is voorbij. Langzaam dringt het besef door dat men alleen achtergebleven is. Eerst zijn er allerlei zaken die afgehandeld moeten worden, er moeten keuzes gemaakt en beslissingen genomen worden. Dan komt er gaandeweg veel tijd die vraagt om een ander invulling. Twee bekende bezoekers van het Alzheimercafé, die een tijdje geleden hun echtgenoten verloren aan dementie, gaan in gesprek met de organisatoren van de avond. Zij praten over hun ervaringen en hoe het rouwproces bij hen verloopt. Zij vertellen over de tegenstrijdige gevoelens, het verdriet naast de opluchting, teleurstelling naast boosheid en de behoefte om toch steeds weer te willen vertellen over hoe het is. Zij leggen uit bij wie en waarin zij steun vonden en hoe zij inhoud geven aan de vrijgekomen tijd. 

steun
en deskundige legt deze avond uit welke fasen er in het rouwproces te onderscheiden zijn. Betrokkenen krijgen adviezen over hoe zij met het verlies om kunnen gaan. Voor mensen in  hun omgeving zijn er tips over hoe te reageren op het verdriet van de ander. Uitgelegd wordt waar mensen terecht kunnen voor ondersteuning en begeleiding, als zij dat nodig hebben. Voor de bezoekers van het Alzheimercafé is er volop gelegenheid om hun vragen te stellen en hun ervaringen te delen. Er zijn ook professionals aanwezig waar zij met hun vragen terecht kunnen.