Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

mimakkus.jpgOp de afdeling Kastanjedreef van verpleeghuis Cunera (stichting BerneZorg te Heeswijk Dinther) werken twee miMakkusclowns. De miMakkusclown kan door een speciale vorm van clownerie contact leggen met de bewoners van deze psychogeriatrische afdeling. MiMakkusclown Rianne van Beekveld (clown Tonia): “Bij alle mensen roept de clownfiguur een associatie van vreugde op. Ook bij mensen in een vergevorderd stadium van dementie, kunnen wij als clown een reactie oproepen of contact maken”.

Collega-clown Carla Brouwers (clown Kaat) vult aan: “Het is een vorm van belevingsgerichte zorg: bij alles wat wij doen sluiten wij aan bij de belevingswereld van de dementerende. Dat kan zijn door een liedje te zingen, met een pop of een jojo te spelen, maar ook door niets te doen, door er alleen maar te zijn en iemands hand vast te houden”.

Uit ervaringen blijkt dat de aanwezigheid van miMakkusclowns op de afdeling vreugde en rust brengt bij de bewoners, maar ook bij de verzorgers die zich beter op hun taken kunnen toeleggen. Ook familieleden zijn blij als ze zien hoe er nog wel contact met hun partner of (groot)ouder mogelijk is.

De miMakkusclowns van BerneZorg kregen in januari 2009 een bedrag van € 700,00 gedoneerd door stichting Het Geleer. Stichting Het Geleer biedt financiële ondersteuning aan initiatieven van verenigingen en organisaties die de leefbaarheid in de kernen Heeswijk, Dinther en Loosbroek bevorderen.
Van dit bedrag hebben Carla en Rianne een kar laten maken, die zij kunnen gebruiken bij hun bezoeken op de afdeling.