Vivaan, Welzijn Ouderen zoekt vrijwilligers voor de Oppasdienst en Sociale hulp. Deze vrijwilligers gaan één tot ongeveer vier uur per week met een oudere iets leuks doen. Soms is het voldoende om alleen maar gezelschap te houden.
Een andere keer gaan de vrijwilliger en de oudere in huis of buitenshuis samen iets doen. De vrijwilligers van de Oppasdienst houden een zieke gezelschap, zodat de vaste verzorger even ontlast wordt. De Sociale-hulpvrijwilligers gaan met ouderen allerlei dingen doen die ouderen leuk vinden, maar waar ze om een of andere reden zelf niet meer toe komen. Momenteel zijn er in de gemeenten Boekel, Uden en Veghel en in Heeswijk-Dinther en Loosbroek al 68 vrijwilligers actief voor Sociale hulp en Oppasdienst. Uitbreiding van de groep is nodig, omdat er steeds meer aanvragen komen. Bovendien is het inzetten van vrijwilligers maatwerk; de vraag moet bij de vrijwilliger passen, alleen al wat tijd en plaats betreft. Mensen die meer willen weten over dit dankbare werk kunnen contact opnemen met Vivaan, Welzijn Ouderen. Dat kan op telefoonnummer (0413) 367309, op werkdagen van 9.00 tot 13.00 uur en via het e-mailadres
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
het moet passen
Vivaan, Welzijn Ouderen heeft voortdurend een wachtlijst voor Oppasdienst en Sociale hulp. Op dit moment staan daar 28 verzoeken op. “Terwijl we tegelijkertijd acht vrijwilligers hebben, die nog niet ingezet zijn,” zegt Esther de Bie, die de Oppasdienst en de Sociale Hulp coördineert. “Maar geen van die vrijwilligers kan voldoen aan de vraag die er ligt. Bijvoorbeeld omdat het tijdstip niet uitkomt. In de gemeente Uden zoeken we een vrijwilliger die ’s middags van 13.00 tot 17.00 uur bij een zieke man kan blijven, zodat zijn vrouw op familiebezoek kan,” vult zij aan. “Die vier uur is voor veel vrijwilligers te lang en korter is niet genoeg, want de familie woont ver weg. In zo’n geval zijn we al blij als we iemand vinden die een keer in de twee weken op gaat passen. Mevrouw is dan toch alvast een beetje geholpen.”
iedere vraag is anders
Meestal wordt een vrijwilliger gevraagd die gezelschap komt houden en gezellig wat buurt, een wandeling maakt of, zoals voor die dementerende man uit Veghel, een eindje met de auto gaat rijden. Soms zijn de vragen wat specifieker. In Uden woont bijvoorbeeld een man, die in de oorlog veel heeft meegemaakt en die daar graag over wil praten met een man, die ook die nare ervaringen heeft gehad. Steeds vaker krijgt Vivaan, Welzijn Ouderen ook vragen van slechthorende mensen die gezelschap zoeken. Door hun beperking wordt hun wereld steeds kleiner en soms hebben ze hun vroegere hobby’s zelfs op moeten geven. Esther de Bie lijkt de voorbeelden uit haar mouw te schudden, maar ieder voorbeeld is een verhaal apart. Een verhaal over het vele leed dat vaak in stilte wordt geleden.
soms specifiek
Vrijwilligers hoeven overigens geen huishoudelijk werk te doen en evenmin een zieke te verzorgen of te verplegen. Er zijn, dat is soms al voldoende. Maar ook daar is niet altijd een vrijwilliger voor te vinden. Zoals bij die bedlegerige mevrouw in Veghel, die veel slaapt. Door er alleen maar te zijn zorgt een vrijwilliger er daar voor, dat de zus even weg kan, bijvoorbeeld om boodschappen te doen. Soms worden van een vrijwilliger heel specifieke kwaliteiten gevraagd. Zoals voor die twee mensen die een herseninfarct hebben gehad en nu wil leren allerlei dingen op de computer te doen,