Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

vivaan.jpgOok de vrijwillige medewerkers van het Alzheimercafé Uden/Veghel en omstreken zijn, na een druk jaar, toe aan een periode van rust. Het Alzheimercafé, dat op dinsdag 16 juni in de Blauwe Kei in Veghel plaatsvindt, is dan ook het laatste voordat de vakantie begint. Tijdens dit café komt het thema respijtzorg aan bod.
De deuren van het Alzheimercafé gaan om 19.00 uur open, het programma begint om 19.30 uur. De toegang is zoals altijd gratis en iedereen die met dementie te maken heeft of daarin geïnteresseerd is, is welkom.
Het maandelijkse café is een intiatief van Alzheimer Nederland, afdeling Uden/Veghel, de GGZ, BrabantZorg en Vivaan, Welzijn Ouderen. RespijtRespijtzorg is een verzamelbegrip voor voorzieningen, die tijdelijk de zorg van familieleden en bekenden overnemen en dus de mantelzorgers respijt verlenen.
Bij dementie is er vaak sprake van een grote belasting van familieleden, zowel lichamelijk als emotioneel. Verschillende instanties bieden hulp die de mantelzorgers in staat stelt om even op adem te komen.
Om de, vaak intensieve, zorg vol te kunnen houden zijn die adempauzes heel belangrijk. In het Alzheimercafé komen een aantal organisaties aan de bezoekers laten zien welke ondersteuning zij kunnen bieden. Dit kan bijvoorbeeld dagbesteding voor de dementerende in een zorgcentrum zijn, maar ook hulp aan huis.
Na de pauze zullen de aanwezige hulpverleners uitleggen wat hun doelstelling is, hoe zij te werk gaan en wat zij voor de dementerende en de mantelzorg kunnen betekenen in de verschillende fases van het dementieproces. Verhuizing

In de maanden juli en augustus wordt er geen Alzheimercafé gehouden. Voor het Alzheimercafé is het bovendien voorlopig het laatste dat in Veghel gehouden wordt. Vanaf de derde dinsdag in september is het café weer twee jaar lang maandelijks in Uden te vinden.