Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

cursuswijzer_voorkant1_medium.jpgAls de avonden lengen en de herfst af en toe weer te ruiken is, gaan de gedachten uit naar de wintertijd. De lange winteravonden dwingen ons veel tijd binnen door te brengen en een cursus kan dan een heel fijne bezigheid zijn.

Er worden veel cursussen gegeven in de regio.
In de Cursuswijzer van Vivaan Ouderenwerk staan alle cursussen vermeld die geschikt zijn voor 55+-ers uit de gemeenten Boekel, Uden, Veghel en Bernheze. Die Cursuswijzer geeft een compleet overzicht van talencursussen, computercursussen, creatieve cursussen en cursussen op het gebied van gezondheid en welzijn.
Het aanbod van zowel lange als korte cursussen en eendaagse workshops is groot. De Cursuswijzer is gratis af te halen bij de bibliotheek en te downloaden op de website www.vivaan.nl/ouderenwerk. Hij is ook telefonisch te bestellen bij Vivaan Ouderenwerk, op werkdagen van 9.00 tot 13.00 uur, telefoonnummer (0413) 367309. 
Overzicht
In het overzicht van instellingen in de regio staan maar liefst 20 organisaties die cursussen voor volwassenen organiseren. Behalve de volksuniversiteiten en de grote creatieve instellingen nemen de ouderenbonden, de bibliotheken en de zorginstellingen een behoorlijk deel van de cursussen voor hun rekening.
Hoewel de Cursuswijzer 43 pagina’s telt, zijn de programma’s van de grote educatieve instellingen niet volledig opgenomen; alleen het aanbod dat in het bijzonder op 55+-ers gericht is, staat er in. Overigens kunnen die ook aan andere cursussen van die organisaties deelnemen. De informatie over de vermelde cursussen is zeer feitelijk en beknopt.
Vivaan Ouderenwerk heeft daar bewust voor gekozen. Op deze manier krijgt de lezer een overzicht van het totale aanbod, waardoor hij kan vergelijken. Voor meer informatie en om zich voor een cursus aan te melden moet hij bij de organisatie zijn die de cursus organiseert. gevarieerd aanbod.
In de Cursuswijzer worden 66 verschillende cursussen genoemd.
Gevarieerd aanbod
Opvallend groot is het aantal computercursussen, die nog steeds heel populair blijken te zijn. Maar liefst zeven organisaties in de regio hebben een computercursus voor beginners. Acht organisaties hebben cursussen tekstverwerken, internet en e-mail en fotobewerking.
Ook talencursussen blijken heel populair te zijn.
En het aanbod van creatieve cursussen is bijzonder gevarieerd. In de cursussen op het gebied van gezondheid en welzijn is er aandacht voor mensen met verschillende ziektes, aandoeningen of stoornissen. Voor mensen die last hebben van slapeloosheid, angsten, een hersenaandoening, de ziekte van Parkinson of somberheid zijn cursus- of gespreksgroepen.
Maar ook mensen die samenleven met iemand die hersenletsel, dementie, Parkinson en psychiatrische problemen heeft, kunnen met lotgenoten praten onder deskundige leiding.
Leuk.
Tussen alle cursussen vallen er een paar op. Sommige omdat ze nieuw zijn, zoals de cursus mindfulness, waarin de cursisten leren aandachtig te leven. Andere omdat je in eerste instantie geen idee hebt waar het over gaat, zoals ismakogie, dat bij nadere beschouwing een bewegingsleer blijkt te zijn. En sommige cursussen vallen op, omdat je meteen al denkt: “dat is leuk!” Kennismaken met openbaar vervoer is er zo een. Maar “bonbons maken met je kleinkind” doet daar zeker niet voor onder. Een cursus volgen is niet alleen leerzaam, maar ook gezellig. En vaak leuk.