Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

Mevr._Gloude-Timmers_en_Nicky_BruynBerneZorg is onlangs met een project gestart om voor 25 bewoners een levensboek te maken. Leerlingen van gymnasium Bernrode ondersteunen hierbij, in het kader van hun maatschappelijke stage.
“Wij zijn letterlijk buren van elkaar, dus was de stap om leerlingen van Bernrode te vragen ons te helpen niet zo groot,” volgens Karin van Kraaij, consulent vrijwilligers van BerneZorg en coördinator van de maatschappelijk stagiaires.

Nicky Bruyn, leerlinge van Bernrode, is het helemaal met Karin eens. Ze kon het direct heel goed vinden met ‘haar’ bewoner, mevrouw Gloude-Timmers. “Ik had niet gedacht dat een maatschappelijke stage zo leuk kon zijn!”

Wat is nu eigenlijk een levensboek? “Een levensboek is een boek over iemands leven. Door samen terug te kijken en door er over te praten, worden belangrijke gebeurtenissen uit het leven herbeleefd. Dit wordt met foto’s en teksten vast gelegd in het levensboek. Een levensboek is heel persoonlijk en dus voor iedere bewoner anders.”

Karin: “Ze worden gemaakt samen met de bewoner, voor de bewoner zelf. Wat we ook merken, is dat het door familieleden gebruikt wordt als communicatiemiddel: het levensboek is vaak een goede manier om met elkaar in gesprek te komen.”

Hoe pak je zoiets nou aan? Nicky: “We hebben eerst een gezamenlijke bijeenkomst gehad, waarin we uitleg kregen over het levensboek en hoe je dat kunt doen. Daarna ga je in gesprek met elkaar: we kijken samen in fotoalbums, ik maak aantekeningen die ik later uitwerk en daar zoeken we foto’s, kaarten of plaatjes bij. En omdat het een losbladig systeem is, kun je er later altijd nog iets aan toevoegen.”

In februari 2011 zijn de levensboeken klaar.