Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

vivaanOndersteuning van partners, familie en vrienden die nauw betrokken zijn bij het leven van mensen met dementie is van groot belang. In het Alzheimercafé in de Eigen Herd in Uden op dinsdagavond 15 februari is die ondersteuning het thema van de avond. José de Boer van de Alzheimerafdeling Uden/Veghel heeft een gesprek met een mevrouw die jarenlang thuis de zorg gehad heeft voor haar man, totdat die onlangs in een verpleeghuis is opgenomen.  Marij de Jong neemt ook deel aan dat gesprek. Zij is sociaal-pedagogisch verpleegkundige bij de GGZ en heeft de familie lange tijd begeleid. De deuren van het Alzheimercafé gaan om 19.00 uur open, het programma begint om 19.30 uur. Alle mensen die betrokken zijn bij of geïnteresseerd zijn in dementie zijn van harte welkom. De toegang is gratis.

 

volhouden

In Nederland zijn naar schatting 230.000 mensen die lijden aan dementie. Ruim een miljoen mensen is betrokken bij de vaak intensieve  zorg aan hen. Meestal wordt die gegeven door partners, kinderen en/of andere familieleden. Al deze verzorgers en helpers worden mantelzorgers genoemd.

Dementie heeft langzaam maar zeker gevolgen voor de hele leefomgeving. Naast zorg en praktische problemen als gevolg van de vergeetachtigheid en verwardheid krijgen de naasten te maken met een dierbaar persoon die gaandeweg verandert, soms zelfs onherkenbaar wordt. Het leren omgaan met deze ingrijpende veranderingen en de vaak heftige en wisselende emoties is erg zwaar. Geleidelijk aan moet de familie hulp van professionele krachten accepteren, wat in het begin veel moeite kost. Dit alles kan leiden tot gevoelens van verdriet, boosheid, eenzaamheid, onzekerheid, schaamte, schuld en machteloosheid. In het Alzheimercafé worden de verschillende ervaringen en reacties van mantelzorgers besproken.

 

ingewikkelde vragen

Mantelzorgers krijgen op deze avond veel tips over allerlei aspecten van de zorg voor een dierbare die dementie heeft. Hoe kun je iemand met dementie het beste benaderen in de verschillende fasen van de ziekte? Kinderen die voor een van hun ouders zorgen vinden het vaak ontzettend moeilijk om voor vader of moeder beslissingen te moeten nemen. Mantelzorgers denken vaak dat zij de zieke beter niet lastig kunnen vallen met hun eigen gevoelens, maar is dat ook zo? Hoe vaak hebben partners en andere familieleden niet het gevoel dat zij er alleen voor staan? Wat moet je ook als hulpverleners te weinig tijd en aandacht lijken te hebben?
Naast de praktische kant van het zorgen dringen zich zoveel ingewikkelde vragen op, dat het niet verwonderlijk is dat mantelzorgers niet zelden overbelast raken.
In het Alzheimercafé komen deze vragen aan bod en de bezoekers krijgen tips hoe zij met hun situatie kunnen omgaan en de zorg beter kunnen volhouden. In de regio Boekel, Uden, Landerd, Veghel, Bernheze, Sint-Oedenrode en omgeving zijn er verschillende instanties waar mantelzorgers terecht kunnen voor ondersteuning. Ook daarover krijgen de bezoekers van het Alzheimercafé deze avond ook informatie.