Ouderen informeren
“Onze samenleving lijkt met de dag ingewikkelder te worden met al haar regeltjes en instellingen,” zegt Femke Prince. “Met name ouderen hebben vaak moeite om de veranderingen bij te houden.” Vrijwilligers van de Bezoekdienst Oud en Wijs bezoeken in Heeswijk-Dinther en Loosbroek ieder jaar een paar honderd mensen van 75 jaar en ouder. “Onze vrijwilligers brengen deze ouderen een keer in de twee jaar een bezoek en informeren hen over allerlei voorzieningen en regelingen op het gebied van wonen, zorg en welzijn,” volgens Femke. “Ook voor mensen die nog volop in het leven staan, kan de informatie die ze krijgen tijdens het bezoek een aanvulling zijn. Misschien is die niet direct voor hen van toepassing, maar kunnen ze er een ander weer mee helpen.” Als mensen dat willen, laat de vrijwilliger van de bezoekdienst de nodige folders achter, zodat men de informatie nog eens op zijn gemak kan nalezen. De Bezoekdienst informeert en signaleert niet alleen, de vrijwilligers bieden vooral een luisterend oor voor de mensen. “Deze persoonlijke aandacht wordt door de ouderen zeer op prijs gesteld,” weet Femke uit de ervaringen die zij hoort.
Geen advies
De vrijwilligers worden door Vivaan, Ouderenwerk niet onvoorbereid op pad gestuurd. Voordat zij hun eerste bezoek afleggen, worden ze goed geïnformeerd over wat van hen verwacht wordt. Zo hoeven zij mensen geen advies te geven, alleen maar informatie te verstrekken en te luisteren. Vivaan, Ouderenwerk verstrekt de vrijwilligers een map vol folders van allerlei belangrijke voorzieningen en regelingen op het gebied van wonen, vrije tijd, hulp aan huis, vervoer, gezondheid, belangenbehartiging, geldzaken en rondom overlijden. Een deel van deze folders kan de Bezoekdienst achterlaten bij de ouderen. Tevens organiseert Vivaan regelmatig themabijeenkomsten om de vrijwilligers op de hoogte te houden van de voorzieningen en regelingen. “Mochten de vrijwilligers tijdens een huisbezoek op problemen stuiten, dan hoeven ze die niet zelf op te lossen, “ zegt Femke Prince, “zij kunnen die doorgeven aan ons en wij zorgen dan dat de juiste mensen worden ingeschakeld om hulp te bieden. Deze werkwijze wordt ook uitgelegd tijdens de toerustingscursussen, waarin de vrijwilligers informatie en tips krijgen aangereikt over hoe ze hun werk kunnen doen.
Onkostenvergoeding
In materieel opzicht biedt Vivaan de vrijwilligers vergoeding van de gemaakte onkosten en er is voor hen een WA-verzekering en een ongevallenverzekering afgesloten. Vrijwilligers zelf vinden het een groot voordeel, dat zij door dit werk te doen zelf goed op de hoogte zijn van allerlei regelingen en instanties. En dat ze ontzettend veel verschillende mensen ontmoeten, maakt dit werk boeiend. De vrijwilligers kunnen zelf bepalen hoeveel tijd zij er aan kwijt willen zijn. Een bezoek duurt ongeveer een uur. Sommige vrijwilligers bezoeken één oudere per week, anderen houden het bij een bezoek per twee weken.