Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

vivaanMensen die thuis een langdurig zieke of dementerende verzorgen, doen steeds vaker een beroep op de Oppasdienst van het ouderenwerk van Vivaan. Een vrijwilliger komt dan op de zieke passen, waardoor de verzorgende partner, zoon of dochter een paar uur weg kan; naar de verenigingsavond, een middag winkelen, gaan wandelen of zo maar ergens op de koffie. Vivaan is op zoek naar nieuwe vrijwilligers voor de Oppasdienst  in de gemeenten Boekel, Uden en Veghel en in Heeswijk, Dinther en Loosbroek. Wie belangstel­ling heeft voor dit boeiende vrijwilligerswerk kan op werkdagen van 9 tot 13 uur bellen naar Vivaan: 0413 – 367309 of een e-mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Gezellig

“Het is zó belangrijk dat de mantelzorger er af en toe even uit kan,” zegt Esther de Bie, die de Oppasdienst in de gemeente Veghel coördineert. “Hij of zij doet dan nieuwe energie op, waardoor de zorg beter vol te houden is.” Vrijwilligers van de Oppasdienst moeten het leuk vinden om met ouderen om te gaan. Als zij oppassen, hoeven zij geen huishoudelijk werk te doen. Evenmin is het hun taak de zieke te verzorgen of te verplegen. Met de betreffende persoon zoekt de vrijwilliger naar een manier om samen een paar uurtjes per week bezig te zijn, bijvoorbeeld gezellig buurten of gaan wandelen, een kaartje leggen of voorlezen. Vivaan verwacht van een vrijwilliger dat die minimaal een dagdeel per week beschikbaar is voor de Oppasdienst.

 Toerusting

“Wij sturen de vrijwilligers niet onvoorbereid op pad,” aldus Esther de Bie. “Voordat iemand op gaat passen, zorgt Vivaan voor de nodige toerusting. En voordat een vrijwilliger ergens definitief gaat oppassen, is er een kennismakingsbezoek. Het is immers belangrijk, dat de zieke en de oppasser elkaar liggen.” Mocht dat nodig zijn dan kan een vrijwilliger altijd terecht bij de coördinator. Behalve deze ondersteuning biedt Vivaan de vrijwilligers ook materiële steun in de vorm van een vergoeding van de gemaakte onkosten en er is een WA-verzekering afgesloten. “En in het najaar organiseren we een feestelijke bijeenkomst voor onze vrijwilligers,” besluit Esther de Bie haar verhaal.