zes thema’s
De eerste bijeenkomst op 16 februari heeft als thema “zaken op orde” en handelt over de vraag of je alles hebt geregeld wat je tevoren wilt en kunt regelen. De les behandelt de simpele vraag of er een adressenlijst is, maar laat de deelnemers ook nadenken over de laatste wilsbeschikking.
Erfenissen, testament en andere zaken waaraan de notaris te pas komt, komen in de tweede les aan de orde. In de derde bijeenkomst krijgen de deelnemers informatie over allerlei moeilijke begrippen en enkele ethische kwesties die verband houden met de laatste levensfase.
Het gaat dan bijvoorbeeld over euthanasie. Wat betekent euthanasie, wat zijn de wettelijke regels en hoe gaan verschillende instanties daar mee om? De vierde les gaat over de zorg die mensen tijdens de laatste levensfase thuis kunnen krijgen. In de vijfde bijeenkomst komen de verschillende mogelijkheden aan bod om de uitvaart op een persoonlijke manier vorm te geven.
Tijdens de zesde en laatste bijeenkomst op 22 maart krijgen de deelnemers informatie over de verschillende fases in tijden van verlies en rouw.
informatief
De cursus heeft een informatief karakter. Er worden tijdens de lessen geen diepgaande discussies gevoerd, hoewel er wel veel ruimte is voor de inbreng van de cursisten. “Het doel van deze cursus is om mensen te informeren over mogelijkheden, over voorzieningen, over regelgeving,” aldus Thijs Braam, die vanuit Vivaan de cursus zal leiden. Elke les wordt dan ook verzorgd door een deskundige.
Een medewerker van een bank behandelt het thema “zaken op orde.” De notaris komt over notariële zaken vertellen. Ethische begrippen worden uitgelegd door iemand van het Netwerk Palliatieve zorg en een verpleegkundige van de thuiszorg over mogelijkheden voor intensieve thuiszorg..
Een uitvaartverzorger vertelt wat mogelijk is bij het definitieve afscheid. Wie meer informatie over de cursus wil kan contact opnemen met Vivaan, Ouderenwerk.