Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

17042012_knippenzweedsband_01Het project Exbelt is een project dat erop is gericht het aantal vrijheidsbeperkende maatregelen in de zorg voor mensen met dementie terug te dringen. Het project is gestart op Kastanjedreef 52/55 van Cunera, één van de locaties van BerneZorg.

 

Trudy Fitzgerald, specialist ouderengeneeskunde van BerneZorg: “Vrijheidsbeprekende maatregelen worden soms toegepast. Je kunt dan denken aan een gordel in de stoel, een blad op de stoel of een bedrek. We gebruiken die om de cliënt te beschermen tegen letsel door vallen of stoten. Steeds vaker blijkt dat het toepassen van vrijheidsbeperkende maatregelen kan leiden tot lichamelijke maar ook psychische schade. En onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van fixatiemiddelen op een verantwoorde manier kan worden afgebouwd en dat andere, minder ingrijpende maatregelen kunnen worden toegepast, zonder dat dit leidt tot een groter risico op vallen of ander letsel.”

“Exbelt is een methode die al een aantal jaren met veel succes wordt gebruikt in verpleeghuis Lückerheide in Kerkrade en die is onderzocht door de Universiteit van Maastricht. Onze medewerkers worden geschoold, waarbij de nadruk ligt op het goed leren kijken naar risicogedrag, vragen naar het ‘wat, hoe en waarom’ van het gedrag van de cliënt en het creatief zoeken naar alternatieven. Dat kan een laag bed zijn of heupbeschermers, maar bijvoorbeeld ook extra beweging. Per cliënt wordt ‘op maat’ een oplossing gezocht.”

“En het is belangrijk om de familie van de cliënt bij de veranderingen te betrekken. Zij kunnen ons informatie geven over de mogelijke bron van onrust bij de cliënt en zij kunnen helpen bij het verminderen ervan, bijvoorbeeld door kleine stukjes met de cliënt te gaan lopen, in plaats van de rolstoel te pakken.”

Bijschrift bij de foto: mevr. Y. Bouwman, lid van de raad van toezicht van BerneZorg knipt een Zweedse band door, de symbolische start van het project Exbelt.

 

 

Informatie over organisatie

BerneZorg bestaat uit de locaties Cunera (96 plaatsen) en De Bongerd (125 plaatsen) in Heeswijk. Daarnaast biedt BerneZorg Thuis verpleging, verzorging en hulp bij het huishouden bij cliënten aan huis.

BerneZorg richt zich in grote mate op de zorg voor ouderen uit de regio (Heeswijk,

Dinther, Loosbroek, Middelrode, Vinkel, Vorstenbosch en omgeving) en de zorg voor religieuzen, hoofdzakelijk behorend tot de Nederlandse Provincie van de Sociëteit van Zusters van J.M.J..

www.bernezorg.nl

Op deze website kan meer informatie gevonden worden over BerneZorg.