Op basis van de voorlopige cijfers over het schooljaar 2012-2013 blijkt dat onze regio met 1,6% het op een na laagste percentage voortijdig schoolverlaters kent van Nederland. Gemiddeld scoren de gemeenten waar het RBL BNO verantwoordelijk
voor is zelfs nog beter. Het aantal nieuwe voortijdig schoolverlaters daalt in dit deel van de regio naar 1,45%. Dit is mede te danken aan de prestaties van het ROC de Leijgraaf, het Koning Willem 1 en ROC Nijmegen.
In de afgelopen jaren is door het onderwijs en gemeenten met succes geïnvesteerd in het voorkomen van voortijdig schoolverlaten. Het totaal aantal voortijdig schoolverlaters is landelijk gedaald naar 27.950. Het ministerie van onderwijs beoogt in 2016 dit aantal terug te brengen naar 25.000. Blijvende inspanning van het onderwijs en de gemeenten is in de komende jaren dan ook noodzakelijk om het behaalde resultaat vast te houden en een verdere daling te realiseren.
Voortijdig schoolverlaten
Jongeren tot 23 jaar die het onderwijs verlaten zonder startkwalificatie zijn voortijdig schoolverlaters. Een jongere met een startkwalificatie beschikt over een diploma op minimaal MBO-niveau 2 of een HAVO- of VWO-diploma.