Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

dertien hectareOnder aanvoering van Jannemeis Snels wandelen de leerlingen van groep 6-7 van Heeswijkse basisschool Het Mozaïek door expositie Dertien Hectare, die staat opgesteld rond de gebouwen van de Abdij van Berne. Deze weken brengen alle scholen van Bernheze een bezoek aan de tentoonstelling.
Al vragend en vertellend neemt de kunstenares en initiatiefneemster van Dertien Hectare de leerlingen mee op haar route rond de abdij.
Bij elk werk vertelt Snels over de kunstenaar en het kunstwerk. De kinderen zijn onder de indruk van de werken, zoals ‘De Erfenis’ van Volkert de Jong. Het kunstwerk van piepschuim staat opgesteld in de voormalige drukkerij van Berne. Aandachtig luisteren de kinderen naar het verhaal over vluchtelingen en de afgebeelde vader en zoon. “Dit is een heel duur en ook een heel beroemd kunstwerk,” vertrouwt Snels de leerlingen toe.
In de lommerrijke omgeving nabij de vijver staat Paul van Osch ‘After a Fashion’. Dat het ‘huisje’ een soort van wachtkamertje voor de dood is, maakt weinig indruk op de kinderen. Een klein feestje is het voor hen als ze even verderop in de onderaardse ‘Denktank’ van Paul Geelen mogen afdalen. “Ik vond de denktank het leukste”, schrijft Gijs na afloop als reactie in het schriftje van Dertien Hectare. “Omdat het verhaal van de kunstenaar zo mooi was”, voegt hij eraan toe.
Met het installatie van Maria Roosen tegen de voorgevel van de abdij hebben sommige leerlingen wat meer moeite. “Is dit ook kunst?” vraagt een leerling zich af, wijzend op de meterslange fruitladders die met slingera van granaatappels met elkaar zijn verbonden. Het begrip van de leerling wordt wat groter als Snels de symboliek achter de installatie uitlegt. ”Oh, zit dat zo?”, zegt hij.
De tentoonstelling ‘Ctrl + Alt + Del, de toekomst nu’, waaraan 26 kunstenaars deelnemen, is nog tot 28 juni te zien. De kunstwerken staan rond de Abdij, in het bos aan de Meerstraat en in de voormalige directeurswoning van de Zuivelfabriek in de Hoofdstraat.Mozaiekleerlingen moziek