Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

20070928-rvd-bernrode_13.jpgDe verf op de wanden is nog maar amper droog. Op de gangen lopen werklieden druk heen en weer. Er moet nog heel wat gebeuren in de nieuwbouw van gymnasium Bernrode in Heeswijk-Dinther. En dat terwijl er deze maand eigenlijk al lessen gegeven zouden worden in het nieuwe gebouw. (bron: Brabants Dagblad)

"Het is een mooie bouw, maar wel een ingewikkelde bouw geworden", verklaart rector Wim Harmsen.Hij doelt daarmee op de moeilijkheid die de nieuwbouw van het gymnasium met zich meebrengt doordat de school deels nieuw wordt, maar deels ook oud blijft. Heel oud welteverstaan. Want in het lokaal waar straks klassieke talen gegeven wordt, sliepen ooit de jongens van het internaat, legt Harmsen uit. "Zo'n vijf, zes jaar geleden hebben wij het gebouw gekocht van de abdij", zegt Rien Wijdeven, wethouder van Bernheze. "We konden het kopen op voorwaarde dat we het gebouw zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat zouden laten."


En dat is wat er gebeurd is in het nieuwe Bernrode. Oud en nieuw gaan moeiteloos in elkaar over. De oude muren zijn vanaf de buitenkant, maar ook binnen in het gebouw duidelijk te zien. Ook de oude, originele ramen zijn er nog en natuurlijk het glas-in-lood in de oude kapel. Vanuit de noordkant van het gebouw is uitzicht op de Abdij van Berne.


Op de begane grond van het nieuwe gebouw komen de lokalen voor de exacte vakken. Daar is ook de laboratoriumruimte. Op de eerste verdieping bevinden zich de lokalen voor taallessen en kunstvakken. Maar het nieuwe Bernrode is straks meer dan alleen een school.


De andere kant van het gebouw wordt straks de thuishaven van veel verenigingen uit Heeswijk-Dinther. De Katholieke Bond voor Ouderen bijvoorbeeld, zetelt straks in een grote ruimte waar zelfs een speciale constructie gemaakt moest worden om er koersbal te kunnen spelen. Ook de Eijnderic, de fanfare, de basketbalclub, tafeltennisvereniging en gymnastiekvereniging krijgen er hun plek. En dat heeft weer een bijkomend voordeel voor de school. "Wij hadden anders nooit zo'n grote, mooie sportzaal gehad", aldus Harmsen.

De oude kapel van Bernrode blijft ook behouden, daar kunnen colleges, lezingen of zelfs muziekuitvoeringen gehouden worden. De gloednieuwe aula in de school kan ook voor meerdere doeleinden gebruikt worden. Er zit een groot podium in dat zelfs doorloopt naar buiten. "Daar komen straks nog grote deuren in zodat je ook van buitenaf zicht hebt op het podium. En dat geeft natuurlijk weer mogelijkheden voor buitenvoorstellingen in de zomer", aldus Harmsen.

De rector is zichtbaar trots op zijn nieuwe school en ook wethouder Rien Wijdeven steekt zijn voldane gevoel niet onder stoelen of banken als hij rondloopt door de nieuwbouw. "Het wordt de mooiste school van Nederland, zeker van Brabant", zegt Wijdeven. "Het is ook een van de allerduurste projecten van de gemeente, al met al kost het zo'n 12 miljoen euro." De gemeente heeft daarbij wel steun gehad van de provincie en Europa. Dat de bouwwerkzaamheden wat langer duren dan gepland, neemt rector Harmsen op de koop toe. "Het is wel jammer, ook voor de verenigingen die straks in het gebruik komen. Maar het wachten is wel de moeite waard als je ziet hoe het wordt. Leerlingen hebben het gebouw al gezien en vinden het mooi en ook de docenten hebben het al een keer bekeken. Iemand zei zelfs: 'dit gebouw is zo mooi dat je niet meer naar huis wil. Dat is wat we wilden een warm en gezellig gebouw."

Donderdag 24 februari is er open dag waarbij een deel van de nieuwe school te zien is. In de loop van april is alles klaar. De officiële opening is gepland op 5 juni.