Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

olijfboom2.jpgOp 5 juni is het nieuwe gebouw officieel geopend. Bij die gelegenheid heeft de wethouder Dhr. Wijdeven de school een geschenk toegezegd. Als suggestie was al meerdere malen een olijfboom bij hem ingefluisterd en het is een olijfboom geworden. En wat voor één.


Een olijfboom is meer dan een boom. In de oudheid - en op veel plaatsen nog steeds - is de welvaart van de landen rond de Middellandse zee afhankelijk van de olijf. Het was de basis voor alle voedselbereiding, voor licht, voor energie, voor cosmetica, was een duur exportartikel, kortom de welvaart van een staat hing er van af.

De meest wrede oorlogvoering in de oudheid bestond uit het in brand steken van alle olijfbomen van je vijand. Die ging dan gegarandeerd een periode van minstens 20 ellendige jaren tegemoet, want zolang duurt het voor een nieuwe olijfboom weer vrucht draagt.
De basis van Athenes grote macht en invloed in de oudheid is de olijf geweest. Kunst, politiek en cultuur gedijden op grond van de vruchten van de olijfboom.  Een olijfboom kan op de meest dorre en droge gronden eeuwen oud worden en slaagt er iedere keer weer in uit zijn oude knoest nieuw en fris blad te laten komen.

Symbolisch past de olijfboom dus prachtig bij een gymnasium. Een eeuwenoude stam maar wel een die in staat is zich iedere keer weer te verjongen. Je mag in ieder geval hopen dat ons gymnasium die boom in de hal recht doet.

Bernrode is ook een school met diepe wortels in de abdij. In het christelijk geloof komt de olijf ook iedere keer weer terug als symbool voor het goede leven.
Een olijftak symboliseert ook de roem en de eer die je vergaart als je na jaren hard werken de top van de Olympos bereikt. 

Daarom staat hij er.