Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

090112-bolderik_techniek_6.jpgMaandag 12 januari 2009 is het zo ver. Op basisschool De Bolderik zitten de leerlingen in de gemeenschapsruimte met spanning te wachten op de dingen, die komen gaan. Het wachten duurt gelukkig niet lang, want zodra alle leerlingen plaats genomen hebben, begint de show. Muziek en de meest vreemde geluiden schallen door de school. Zie foto's

Drie studenten van de Technische Universiteit van Eindhoven verzorgen bij de start van het kernconcept Tijd en Ruimte een wervelende show en laten de leerlingen een kijkje nemen achter de schermen van de belangrijkste uitvindingen uit de geschiedenis. Van de uitvinding van het wiel tot de uitvinding van de hoovercraft.

Daarbij wordt  met behulp van een paar proefopstellingen de technische werking getoond van verschillende uitvindingen. Luchtdruk, stroming en beweging spelen een belangrijke rol.

Een aantal  leerlingen wordt gevraagd zich te melden om assistentie te verlenen, hetgeen de show alleen nog maar spannender maakt.

Een bal blijft zomaar in de lucht hangen. Een op luchtdruk werkende pers drukt wel een steen en een blikje kapot maar een tennisbal blijft ongeschonden. Op het einde van de show beweegt een mini-hoovercraft zich over het toneel. En geloof het of niet, met een stoel erop en waar een leerling op zit! 

Met deze leuke en leerzame show is dan in de gehele school een aanvang gemaakt met kernconcept Tijd en Ruimte; een project over onderwerpen uit de geschiedenis. Het werken met kernconcepten is een soort projectonderwijs waarin de leerlingen niet alleen kennis vergaren over een vakgebied, maar vooral ook de verbanden leren met andere zaken uit het dagelijks leven. Vandaar de start van dit kernconcept met een show over geschiedenis en techniek.