Antoon Coolen is een oud-leerling van Gymnasium St. Norbertus. Dit is de voorganger van het huidige Gymnasium Bernrode. Over zijn tijd op Bernrode bestaat een boekje uit 1936 dat nu voor iedereen digitaal toegankelijk is.
Herinneringen van oud-leerlingen aan het Gymnasium "St. Norbertus" te Heeswijk
Gerangschikt en ingeleid door Antoon Coolen (1897 -1961)
Deze tekst op de eerste bladzijde van Het gouden gymnasium.
Anton Coolen werd als schrijver bekend met boeken als De goede Moordenaar of Dorp aan de rivier.
In 1936 werd het 50-jarig bestaan van de school gevierd en hem werd gevraagd een inleiding te schrijven bij een klein gedenkboekje.
In die tijd was de school gevestigd in het mooie gebouw dat nu nog steeds rechts van de abdijkerk te bewonderen is. Twee jaar later (1938) zou een nieuw schoolgebouw tegenover de abdij verrijzen. Sinds april 2008 is dat oude gebouw weer de huidige nieuwbouw en is de (nu leegstaande) nieuwbouw uit 1984 weer de nieuwe oudbouw geworden. (!)
In "het Gouden Gymnasium" halen oud-leerlingen herinneringen op aan hun jaren op St. Norbertus. De meesten woonden er intern en kijken heel positief terug op hun jaren bij de paters. Ook Antoon Coolen zelf is in zijn inleiding heel lyrisch over zijn 4 jaren op de abdij.
Ik heb het boekje met veel plezier gelezen. Je krijgt een kijk in een totaal andere wereld zonder televisie, zonder computers, waarin de leerlingen het met hun docenten en begeleiders samen moesten maken. De gemoedelijkheid van de Norbertijnen wordt geroemd, maar ook de kwaliteit van de lessen, hun praktische kijk op het leven, etc. En wat er niet allemaal werd georganiseerd voor de leerlingen!
Tussen de regels door leer je veel over de historie van de school en het dorp Heeswijk.
Voor mij nieuw was dat er ooit een tram van Den Bosch naar Helmond liep met Heeswijk als halteplaats. Ooit zijn leerlingen van St. Norbertus blijkbaar bij een tramongeluk betrokken geweest, maar details ontbreken. Wel dat een pater zijn leven lang zich daarover schuldig heeft gevoeld.
Tijdens een zware griepepidemie is de school ooit weken dicht geweest.
In 1917 zijn de kolen op en wordt alles wat maar stookbaar is ingezet om de school een beetje warm te houden.
Vreemd ook om te lezen dat het roken van sigaren ook onder de leerlingen blijkbaar van jongs af redelijk normaal was. Een week rookverbod was een zeer strenge straf!
Katten vangen was – zegt een oud-leerling - een populaire sport en de gevangen beesten werden dan "onder groote bewondering van het publiek door meneer van Veghel uit de wereld geholpen"
Blader en lees het boekje eens door. Tel de zegeningen van nu en voel ook die - misschien volledig onterechte - spijt over een wereld die nooit meer terugkomt.
Wim Harmsen