Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

092018-lvdv-daphne.jpgDaphne Dielissen van basisschool 't Palet uit Dinther heeft vanochtend de voorleeswedstrijd van Bernheze gewonnen. In gemeenschapshuis de Pas in Heesch vond onder de publieke belangstelling van bijna alle groep 8 leerlingen uit Bernheze de finale plaats, waar uit elke school de beste voorlezer op het podium kwam. Daphne liet negen andere finalisten achter zich met het boek "Een kleine kans" van Marjolijn Hof.


De basisbibliotheek Maasland organiseerde de finale van de voorleeswedstrijd in een prachtig versierde zaal van gemeenschapshuis de Pas in Heesch. Marion Rompkema was uitgenodigde de ochtend aan elkaar te praten en deed dat met verve. Ze stelde de kinderen die voorlazen op hun gemak, bespeelde de zaal door op het juist moment de aanmoedigingen af te wisselen met stilte. Voor de beoordeling van de finalisten was een jury van drie personen aanwezig. Namens de bibliotheek was Marie José Cornelissen, Burgemeester van Bernheze Jos Heijmans en kinderboekenschrijfster Anita van den Boogaart.

Tegen half kwart voor 10 waren alle voorbereidingen klaar en de zaal gevuld met enthousiaste en zenuwachtig medeleerlingen van de 10 voorleeskampioen van tien scholen uit de gemeente Bernheze. Aangevuld met leerkrachten, hulpouders en een aantal opa's en oma's van de finalisten werd de finalewedstrijd aangevangen. Negen meisjes en één jongen betraden het podium.

Het lot bepaalde de volgorde. Uit een grote beker werden steeds de namen van de kandidaten getrokken en kwamen achtereenvolgens Mo, Lobke, Marcella, Lotte, Jim, Daphne, Wieke, Rox, Jennifer en Marieke op het podium om voor te lezen uit hun favoriete voorleesboek. Zo passeerden in een klein uur impressies uit onder andere Sjakie en chocoladefabriek, Treiterkoppen, Tommy en Lotje gaan om vakantie, De dikke meester Jaap, Groep achters huilen niet, Kaatje Knal en de biefstukbende en de Olijke Tweeling langs.

Na een korte pauze met een drankje in de bibliotheek was er een klein optreden om de jury nog wat extra tijd te geven om het eindoordeel te bepalen. In dat kleine optreden werden vijf kinderen uit de zaal uitgenodigd, aan de hand van allerlei voorwerpen een verhaal aan elkaar te fantaseren, wat leidde tot een gruwelijk verhaal in het bos met veel dieren.

Hierna maakte Burgemeester Jos Heijmans de prijzen bekend. Negen tweede prijzen waren er voor de deelnemers, die niet de eerste prijs hadden. Zij kregen een boekenbon. Daarna maakte burgemeester Heijmans bekend dat de eerste prijs was gewonnen door Daphne Dielissen van basisschool 't Palet in Dinther. Zij las voor uit het boek 'Een kleine kans' van Marjolein Hof. Een boek wat in 2007 winnaar was van de Gouden Griffel voor het beste kinderboek.

In het juryrapport stond dat Daphe mooi had voorgelezen en écht in haar boek opging. Daarnaast slaagde Daphne erin het publiek te binden en te boeien tot de laatste seconde van de spannende impressie die ze uit het boek had voorgelezen.
Daphne vertegenwoordigt in het voorjaar van 2009 Bernheze in de regionale finale en wie weet haalt ze het tot de landelijke finale, die op 27 mei 2009 wordt gehouden.