Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

090217_museumbolderik2.jpg32 leerlingen van groep 6, 7 en 8 van de Bolderik hebben dinsdagmorgen, 17 febr., een bezoek gebracht aan het museum Halder. Dit kleine museum is gevestigd in de kapel van het doveninstituut Viataal in St. Michielgestel. In het kader van het kernconcept "hoe het vroeger was' werd dit museum bezocht.

Bij aankomst werden we vriendelijk ontvangen door een van de gidsen. Vervolgens werd er een film gepresenteerd over Romeinse vondsten in de omgeving. Zo werd er verteld over de vondst van het servies dat een paar jaar geleden bij de aanleg van de A50 ter hoogte van Oss gevonden werd. Ook in Nistelrode zijn opgravingen gedaan.

In St. Michielsgestel is een kleine nederzetting gevonden. Deze lag op de plek waar de riviertjes de Dommel en de Esche stroom bij elkaar komen. Een replica van de boerderij die daar stond staat in het prehistorisch dorp in Eindhoven.
De leerlingen kregen vervolgens een speurtocht door het museum. Bij elke vitrine werd een vraag gesteld. De leerlingen hebben zich heel goed vermaakt en waren erg teleurgesteld toen de tijd voorbij was. Aan het eind van de ochtend hadden de gidsen nog een verrassing: Ze lieten de uitrusting van een Romeins soldaat zien. Daarbij kregen 2 leerlingen de opdracht het lorica hamata, een Romeins malienkolder op te tillen. Ze waren onder de indruk van het 15 kilo zware metelen hemd wat de Romeinen over hun tunika droegen. Nog veel meer verrast waren ze toen ze te horen kregen dat dit vest gemaakt was van ongeveer 25.000 metalen ringetjes.Als klap op de vuurpijl werd een van de leerlingen omgetoverd tot een heuse legionair. Al met al een hele leuke en leerzame ochtend.