Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

100106-lvdv-ouderavond_09De aula van gymnasium Bernrode was vanavond het decor van een ouderavond georganiseerd door de gezamenlijke basisscholen in Heeswijk en Dinther, samen met de peuterspeelzaal. Bart van Campen, orthopedagoog, trainer en onderwijsadviseur bood een boeiende avond, waarin in sneltreinvaart de verschillende ontwikkelingsfasen van het kind langskwamen. De initiatiefnemers kunnen terugkijken op een geslaagde avond, waarin ieder werd aangezet om na te denken over opvoeding van onze kinderen. 

Een nieuw initiatief werd geboren in het overleg tussen de drie directeuren van de basisscholen ’t Palet, de Bolderik en ’t Mozaïek vanuit een behoefte om meer gezamenlijk op te trekken. De peuterspeelzaal werd betrokken om een nog breder publiek van het ‘opvoedend’ Heeswijk en Dinther te bereiken. Naast veel ouders waren ook leerkrachten en peuterspeelzaalleidsters op de bijeenkomst afgekomen. De aula van het Heeswijk gymnasium werd door bijna 200 belangstellenden royaal gevuld.

Na de opening door Bolderik-directeur Fred Lennings kreeg Bart van Campen snel de ruimte om met zijn aanstekelijke vertellingen, praktische en herkenbare voorbeelden, vooral puttend uit zijn eigen praktijk van alle dag als professional, maar ook als vader, iedereen mee te nemen in zijn betoog over het belang van opvoeden. Van de babyfase, naar de dreumesfase, via de peuterfase, naar de kleuterfase, naar het jonge schoolkind, via de pre-puber, naar de puber overliep van Campen de ontwikkelingsfases van het kind tot en met de basisschoolleeftijd.

Herkenbare thema’s als het ontwikkelen van vertrouwen, ontwikkeling van het moreel besef, de taalontwikkeling en samen spelen, samen delen kwamen langs in kleurrijke verhalen en koddig nagespeelde sketches. Maar ook de noodzaak om te kunnen inleven en je te verplaatsen in andersmans gevoel, de vlucht tot rationaliseren van emotie,  ik ben wat ik maak, ik ben wie ik ben en het aangaan van de discussie leidde tot veel herkenbaarheid bij het publiek.

Statements als “Kinderen zorgen voor zin in het leven, maar ook voor een zinvol leven”, “Kinderen vragen om opgevoed te worden” en “Opvoeden kost kracht, maar het loont als ze straks 18 jaar zijn” hielden de toehoorders doorlopend bij de les.

Van Campen breekt een lans voor de aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling, waar de publieke opinie en daarmee ook veel ouders veel te veel op het cognitieve resultaat zijn gericht. De werkelijke kwaliteit van onze maatschappij is gelegen in de handen van ouders, maar ook leerkrachten, die kinderen opvoeden en hen de weg wijzen in een wereld waar keuzes gemaakt moeten worden op basis van het inleven in situaties en mensen. Een harmonieus mens is begaafd in alle facetten van het menszijn en daar is meer voor nodig dan alleen begaafdheid in het cognitieve.

Na anderhalf uur sloot van Campen de avond af met een prachtig gedicht, waarin hij een appèl doet op de toehoorders zich in te zetten voor de mooiste en moeilijkste taak die is er: opvoeden! Spreek kinderen aan op wat ze kunnen worden, zodat ze zich los kunnen maken van hun onzekerheid. Vertrouwen is daarbij een broodnodig fundament.

Een avond, die voldoende aanknopingspunten biedt, om later nog eens op een feestje met vrienden, tijdens een thema-avond op school of gewoon aan de rand van het schoolplein tot mooie gesprekken kunnen leiden, waarin ouders elkaar sterken om de verantwoordelijkheid te nemen om kinderen de weg te wijzen. Een weg, waarin ruimte is zelf dingen uit te zoeken, maar ook op tijd mensen te ontmoeten die bijsturen als dat voor het welbevinden van de gemeenschap nodig is. Opvoeden is immers een zaak van ons allemaal!

Lambert van der Ven
vader van een pré-puber en twee pubers.