Dit jaar vindt de Dag van de Leerplicht plaats op donderdag 18 maart.
Doel is onder de aandacht brengen van de leerplicht bij leerlingen, ouders, scholen en andere betrokkenen. Niet door met het vingertje te wijzen, maar door de positieve kant van de leerplicht te benadrukken; School? Bekijk ’t eens… anders!
Waarom is school belangrijk?
Op de Dag van de Leerplicht wordt per gemeente in de regio Uden / Veghel één klas van groep 8 uitgekozen. Daar komt de leerplichtambtenaar op bezoek. Hij/zij gaat in gesprek met de leerlingen over waarom school en het behalen van een diploma belangrijk is. De leerlingen bereiden zich vast voor door op papier te zetten waarom school belangrijk is, wat ze wel of niet leuk vinden en wat ze later willen worden.
Wat is de leerplicht?
Volgens de huidige leerplichtwet moeten kinderen verplicht naar school vanaf hun 5e jaar tot en met het schooljaar waarin ze 16 worden (volledige leerplicht). Daarna geldt de kwalificatieplicht. Dit houdt in dat alle jongeren tot hun 18e verjaardag onderwijs moeten volgen, tenzij ze een startkwalificatie hebben. Een startkwalificatie is een Havo, VWO of MBO2 diploma.
Waarom leerplicht?
In 1900 is de eerste leerplichtwet met 50 tegen 49 stemmen aangenomen. Een tegenstander van de wet (Francis David Schimmelpenninck) viel van zijn paard en miste de stemming. Voorstanders van de leerplichtwet zeiden: ‘Het paard is verstandiger dan zijn meester’. De wet moest kinderen beschermen tegen kinderarbeid. Vroeger moesten kinderen in fabrieken of op het land werken. Daardoor konden ze niet naar school. De leerplicht was vooral naar ouders gericht. Als zij hun kinderen toch lieten werken en niet naar school lieten gaan, kregen ze een boete. Ook nu nog beschermt de leerplichtwet de jeugd als het gaat om het recht om te leren. Je zou dus ook wel van een ‘Leerrechtwet’ kunnen spreken.
Regionaal bureau
Om schoolverzuim en voortijdig schoolverlaten goed aan te kunnen pakken, hebben veertien gemeenten een Regionaal Bureau voor Leerplicht en Voortijdig schoolverlaten (RBL) Brabant Noordoost (BNO) opgericht. Binnen het RBL BNO worden de leerplicht- en RMC-taken ondergebracht. Alle meldingen, verzoeken en kunnen voortaan naar één centraal loket. Het streven van het RBL BNO is om de aanwezigheid, bereikbaarheid en beschikbaarheid van de leerplichtambtenaren en trajectbegeleiders te verbeteren. Het regionale bureau is dit schooljaar gestart. De overgang naar het RBL BNO heeft tot gevolg dat leerplichtambtenaren van de afzonderlijke gemeenten nu toezichthouder zijn in de gehele regio.
Het grote verzorgingsgebied van het RBL BNO is in drie subregio’s ingedeeld:
Subregio Uden/Veghel |
Subregio Maasland |
Subregio Land van Cuijk |
Vestiging in Veghel |
Vestiging in Oss |
Vestiging in Cuijk |
Bernheze Boekel Sint Oedenrode Uden Veghel |
Landerd Lith Maasdonk Oss |
Boxmeer Cuijk Grave Mill & Sint Hubert Sint Anthonis |
Het centrale kantoor van het RBL BNO is in de centrumgemeente Oss. De medewerkers, alle leerplichtambtenaren en RMC-trajectbegeleiders, werken op één van de drie locaties.