Het fanatisme kende geen grenzen, zodat ook tijdens de treinreis de argumenten door de leerlingen nog verder werden aangescherpt.
In Leiden werd gedebatteerd op de manier zoals dat ook in het Britse Lagerhuis gebeurt.
Dit zogenaamde ‘BP-debat’ bestond telkens uit 4 debatteams die per debatronde (1e of 2e) oppositie op (1e of 2e ) propositie konden zijn.
De stellingen waarover gedebatteerd werd, waren achtereenvolgens: ‘Wikileaks verdient de Nobelprijs voor de Vrede’, ‘Gevangenisstraf moet voortaan uitsluitend opgelegd worden voor geweldsdelicten’ en ‘Terminaal zieken moeten een afdwingbaar recht krijgen op iedere experimentele behandeling’.
De delegatie van Bernrode bestond uit Yvo Greijdanus en Thom Teulings (team 1) en Gijs Teunis en Just Korsten (team 2). Maud van Gils nam deel aan het onderdeel ‘Tegenspraak’, waarbij zij een tekst onder vuur nam over het ‘geefgedrag’.
Jolijn van Rossem nam als leerling-jurylid deel aan het Intergymnasiaal Debattoernooi.
De leerlingen van gymnasium Bernrode debatteerden ondanks de korte voorbereidingstijd op dit toernooi zeer verdienstelijk.
Maud van Gils wist met haar inhoudelijk sterke tegenspraak beslag te leggen op de 4e plaats in haar ronde.
In de diverse debatrondes eindigden Yvo Geijdanus en Thom Teulings achtereenvolgens op een 3e en twee keer op een 2e plaats. De jury was enthousiast over de steekhoudende argumentatie van de Heeswijkse debaters en de bij tijd en wijle fenomenale non-verbale communicatie van Thom.
Team 2 met Gijs Teunis en Just Korsten begon met een 4e plaats, daarna een 3e plaats en in de laatste debatronde wisten de heren zelfs beslag te leggen op de 1e plaats. De jury was vol lof over hun debattalent. "Jullie zijn eerste geworden in het beste debat dat wij als jury vandaag gezien hebben en jullie argumenten stonden als een huis", aldus het jurycommentaar.
Al bij al een zeer geslaagde debatdag in Leiden, die alles in zich had om er volgend jaar als gymnasium Bernrode opnieuw met veel élan aan deel te nemen.