Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

110930-lvdv-annebolderik_1Na 25 jaar betrokkenheid bij basisschool de Bolderik werd vanmiddag afscheid genomen van één van de mensen van het eerste uur Anne van Bijnen. In intieme kring werd afscheid genomen van de onderbouwjuf pur-sang die in de afgelopen tien jaar meer op de achtergrond verdween, maar haar verbondenheid met de Bolderik vandaag vertaald zag in de jaarlijkse 'Anne-dag'.

In het voorjaar van 1986 werd Anne van Bijnen met veel moeite losgeweekt bij obs De Bolster in Sint-Michielsgestel om de nieuwe openbare school in de wijk Heilaren mee van de grond te tillen. Samen met de groep initiatiefnemende ouders, waarvan Ricky Voets en Henriëtte van Schijndel vandaag de exponenten waren, en de onlangs vertrokken directeur Fred Lennings en oud-collega Trudy Biemans werd temidden van de maisvelden in Heilaren de nieuwe school gesticht. Op een veld wat van oorsprong bezaaid was met de prachtige paarse Bolderik werd een geheel nieuwe manier van onderwijs ontwikkeld, die tot op de dag van vandaag aanspreekt in het onderwijsveld in de regio.

Collega's en oud-collega's memoreerden vanmiddag de enorm drive van Anne om de kwaliteit van het leraarschap door te geven aan de collega's, die samen met haar, vorm gaven aan de onderwijsontwikkeling in de wijk Heilaren. Herhaaldelijk werden herinneringen opgehaald hoe Anne collega's heeft gevormd in het vak van basisschoolleerkracht in de praktijk van alledag.

Al snel lag er naast een rol als leerkracht ook een rol als adjunct-directeur en later als intern leerlingbegeleider weggelegd. Hiermee verdiepte zij haar expertise in het onderwijsvak, wat uiteindelijk leidde tot een studie ortho-pedagogiek. Na het voltooien van die studie ging Anne voor een groot deel van de week haar deskundigheid ook buiten de Bolderik inzetten. Als leerlingbegeleider en later als onderwijsbegeleider werkte zij vier dagen per week bij Giralisgroep in Den Bosch. Later verhuisde ze naar BCO onderwijsadvies in Venlo. Tot dit schooljaar bleef zij één dag per week actief op de Bolderik, met name als onderwijsbegeleider, maar dan met name op de achtergrond.

Vandaag werd het einde van 25 jaar directe betrokkenheid gevierd, maar zoals één van de oud-collega's in zijn speech vermeldde: "Eens een Bolderikker, altijd een Bolderikker!". Anne van Bijnen, een Bolderikker, die in de ontwikkeling van veel Ha-Dee'ers een belangrijk bijdrage in hun ontwikkeling heeft gespeeld.

Tekst: Lambert van der Ven
Foto's: Joke Schopping