Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

basisschool bolderikDe leerlingen van groep 7 en 8 van Basisschool De Bolderik in Heeswijk zijn bezig met opstarten van hun eigen ondernemingen. Van Stichting Day for Change kregen ze een lening van €40,-.  Daarmee gingen ze aan de slag: een ondernemersplan maken, marktonderzoek doen en bedrijfsmiddelen kopen.

Op maandag 10 september  presenteren de leerlingen van groep 7 en 8 hun ondernemingen. Op de school zal van 14.00u tot 16.00u een fancy fair gehouden worden  Er kunnen spelletjes gedaan worden, er kan lekkers gekocht worden, auto’s worden gewassen, enz. Het doel is om zoveel mogelijk geld te verdienen met al hun bedrijfjes. Dit geld gaat naar microkredietprojecten in ontwikkelingslanden.

Een kind  van groep 7 legt uit wat die microkredietprojecten doen: "Die zorgen ervoor dat meer arme mensen een kleine lening kunnen krijgen. Met die lening kunnen ze dan bijvoorbeeld een naaimachine kopen en kleding mee maken en verkopen, en met het geld dat ze verdienen eten voor hun familie kopen".

Landelijk doen vanaf 22 maart duizenden leerlingen uit het primair- en voortgezet onderwijs mee met de Day for Change Klasse!Actie. Deze kinderen ontvangen een lening -een microkrediet- van €20,- per groep- en zetten met hun groep 1 of meer bedrijfjes op. Op 12 mei betalen de groepen hun lening terug en dragen ook de winst af aan Day for Change. Met deze winst wordt vervolgens in ontwikkelingslanden meer microkrediet mogelijk gemaakt.

Op dit moment profiteren 154 miljoen mensen met hun gezinnen van een microkrediet. Zij hebben meer zekerheid over hun inkomen, een betere gezondheid en sturen hun kinderen vaker naar school. Microkrediet is uitgegroeid tot een zeer effectief middel in de strijd tegen armoede en is een vitaal instrument om een bijdrage te leveren aan duurzame vrede.