Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

obsdebolderikOp maandag 4 maart reed bij OBS de Bolderik in het kader van de Nederlandse Kinderjury de kinderjurybus voor. Deze promotiebus zit tjokvol boeken die geschreven zijn in 2012.

Voor de middag werden de groepen 3 t/m 8 allemaal de bus in gestuurd met de opdracht; “Welk boek moet zeker in onze schoolbibliotheek komen staan?” Omdat wij leesmotivatie erg belangrijk vinden worden de kinderen op deze wijze betrokken bij de aanschaf van nieuwe boeken.

 

’s Middags werd aan de groepen 4 t/m 7 door Bas Maliepaard (kinderboeken-recensent van Trouw) de workshop “Ontdek nieuwe boeken” gegeven. Eerst werd er met de kinderen een lijst opgesteld met bekende schrijvers/schrijfsters. Bas vertelde dat veel kinderen geneigd zijn boeken van bekende schrijvers te lezen en niet zo gauw een boek te kiezen van een onbekende schrijver. Daarom werden alle boeken aan de kinderen gekaft, zodat titel en schrijver/schrijfster “geblindeerd” waren, aan de kinderen gegeven. Bas legde een link met “The Voice of Holland”, ook daar kiest de jury “geblindeerd” een talent. In tweetallen gingen de kinderen snuffelen/kijken/lezen in deze boeken en kozen uiteindelijk ’n boek wat hen het meest aansprak.

Daarna ging de battle verder. De kinderen vertelden waarom dit boek hen aansprak en lazen de eerste regel uit hun boek voor, waarna de jury besloot welk boek door mocht gaan. Uiteindelijk bleven er twee boeken over die allebei evenveel stemmen kregen……….Bas beloofde dat allebei de schrijvers een certificaat krijgen toegestuurd met daarop vermeldt dat de kinderen van OBS de Bolderik hun boek hebben gekozen als het leukste boek. In de klas wordt de batlle voortgezet…..allebei de boeken worden aangeschaft en nadat de kinderen ze allebei gelezen hebben, wordt een definitieve keuze gemaakt

Op de Bolderik vinden wij leesmotivatie erg belangrijk. Lezen is vooral leuk! Door een activiteit als deze willen wij dit nog eens onderstrepen. Naast de kinderjury doen wij ook mee aan landelijke campagnes als de kinderboekenweek, het voorleesontbijt en de voorleeswedstrijd.

Joke Schopping, directrice OBS de Bolderik