Tijdens de zomermaanden drinken jongeren veel alcohol en het aantal jongeren dat door (overmatig) alcoholgebruik in de problemen komt, is iedere zomer weer groot. De campagne richt zich op jongeren in West-Brabant en Brabant-Noord en loopt tot en met september. Daarnaast is er extra aandacht voor de rol van ouders/verzorgers. Zij kunnen het drinkgedrag van hun kind op verschillende manieren beïnvloeden.
Zomercampagne 'Wat kies jij?'
De ‘Wat kies jij?’- zomercampagne is één van manieren waarop Think before you drink de strijd aangaat tegen te jong, te vaak en te veel alcohol drinken door jongeren. Think before you drink prikkelt jongeren om tijdens festivals, feesten of andere zomerevenementen stil te staan bij hun drinkgedrag. We doen dit op verschillende manieren. Watermeisjes delen tijdens evenementen water uit met de boodschap: ’als je alcohol drinkt, wissel het af met water of frisdrank’.
Acteurs ‘confronteren’ jongeren met de keuze nuchter blijven of dronken worden. Een promoteam van jongeren gaat op stap met een groot bord en daagt andere jongeren daarmee uit hun keuze voor wel of niet alcohol drinken duidelijk te maken. Van deze keuze maken we een foto die de jongeren terug kunnen vinden via
https://www.facebook.com/drinkthetdoor">
https://www.facebook.com/drinkthetdoor. Jongeren vinden daar hun foto, die zij kunnen delen met vrienden. Ook kunnen jongeren via een kraskaart diverse prijzen winnen, onder andere bioscoopbonnen, een i-pod of een fiets. Daarnaast delen we gadgets uit tijdens de evenementen, die aanleiding geven om met jongeren in gesprek te gaan over hun alcoholgebruik.
Ouders hebben invloed op drinkgedrag kind
Uit onderzoek onder jongeren blijkt dat ouders meer invloed hebben op het drinkgedrag van hun kind dan ouders zelf denken. Als je niet wilt dat je kind alcohol gaat drinken, moet je het daar met je kind over hebben. Het stellen van duidelijke regels werkt. Het kan best lastig zijn om zo'n gesprek te voeren. Is je kind nog geen 16? Spreek dan af dat hij of zij tot 16 jaar niet drinkt. Wat kun je doen als dit niet lukt? Bijvoorbeeld als je kind al eens alcohol heeft geprobeerd of zelfs regelmatig drinkt. Of als je kind ouder is dan 16? Het is dan belangrijk om je kind te helpen met sociale druk om te gaan. Tijdens de zomercampagne gaan we op diverse evenementen het gesprek aan met ouders en delen we waterzakjes uit, met daaraan een kaartje met tips om alcoholgebruik bespreekbaar te maken.
Alcoholmatigingsproject 'Think before you drink'
In dit regionale alcoholmatigingsproject zetten 18 gemeenten West-Brabant en 20 gemeenten Brabant-Noord , GGD’en Hart voor Brabant en West-Brabant, Netwerk voor verslavingszorg Novadic-Kentron, Bureau Halt, politie en andere regionale partijen zich gezamenlijk in om jongeren bewust(er) te maken van de schadelijke gevolgen van alcohol en hen weerbaarder te maken. Daarnaast richt het project zich op het beperken van de beschikbaarheid van alcohol voor jongeren. Doelstellingen: géén alcoholgebruik door jongeren onder de 16 jaar en géén overmatig alcoholgebruik door jongeren vanaf 16 jaar. Meer informatie over het project Think before you drink vindt u op www.thinkbeforeyoudrink.nl.