Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

NedIn de bibliotheken in Berghem, Heesch, Heeswijk-Dinther, Lith, Nistelrode, Oss, Odiliapeel, Schaijk, Ravenstein, Uden, Veghel, Volkel en Zeeland kunnen kinderen afhankelijk van de leeftijd van 1 februari tot en met 15 mei deelnemen aan de Kinderjury.

Iedereen die tussen de 6 en 12 jaar is, kan meedoen aan de Nederlandse Kinderjury en zijn of haar favoriete boek kiezen. Er zijn twee leeftijdsgroepen: 6 t/m 9 jaar (groep 3 t/m 5) en 10 t/m 12 jaar (groep 6 t/m 8). Meedoen aan de Nederlandse Kinderjury betekent dat kinderen zoveel mogelijk boeken uit 2014 kritisch lezen, erover praten en denken. Zo worden ze betrokken bij het bekronen van hun favoriete boeken. De ingevulde stembiljetten voor de Nederlandse Kinderjury stuurt de bibliotheek door naar Amsterdam, zo brengen kinderen automatisch hun stem uit in de Nederlandse Kinderjury. Stemmen kan ook op www.kinderjury.nl. De stemperiode loopt tot en met 15 mei 2015. De Senaat, 12 kinderen, uit elke provincie één, bepaalt uiteindelijk wie de prijs van de Nederlandse Kinderjury wint. Alle kinderen kunnen solliciteren naar een plaats in de Senaat. De Senaat leest boeken waar door kinderen uit heel Nederland het meest op gestemd is. De spannende ontknoping, de bekendmaking van het winnende boek, vindt plaats in juni 2015.

Daarnaast kunnen kinderen ook meedoen aan de Kinderjury georganiseerd door de Noord Oost Brabantse Bibliotheken door in hun eigen bibliotheek hun favoriete boek te kiezen dat verschenen moet zijn in 2014. Kinderen melden zich bij de informatiebalie van de bibliotheek en ontvangen een leesformulier. Vanaf dat moment zijn zij leden van de Kinderjury van de Noord Oost Brabantse Bibliotheken. Op het formulier geven de lezers bij elk gelezen boek hun mening en een rapportcijfer. Na het lezen van vijf boeken ontvangen de deelnemers een cadeautje en wordt het leesformulier een lot. De lezers dingen dan mee naar een prijs, een bekroond boek. In de bibliotheek hebben alle boeken die meedoen voor de verkiezing een Kinderjurysticker met het jaartal 2015 en ze staan in een aparte uitstalling of tentoonstelling.

Meer informatie over de Nederlandse Kinderjury en de Kinderjury van de Noord Oost Brabantse Bibliotheken is verkrijgbaar op de jeugdafdelingen van de verschillende bibliotheken.