Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

Hooggevoelig kindHooggevoelig Kind Lezing Centrum Jeugd en Gezin in Bibliotheek Heeswijk-Dinther

Zoals sommige mensen intelligenter zijn dan anderen, zo zijn sommigen gevoeliger dan anderen. Iemand die zeer gevoelig is noemen we 'Hooggevoelig' of ook wel een HSP, 'Highly Sensitive Person'. Woensdag 25 februari 2015 houdt Joke Klein Ikkink van het Centrum Jeugd & Gezin Maasland in Bibliotheek Heeswijk-Dinther een themabijeenkomst over het hooggevoelig kind. De avond die om 20.00 uur begint is gratis toegankelijk. U dient zich vooraf aan te melden in verband met een beperkt aantal zitplaatsen. Aanmelden kan telefonisch via 0413-291054 of via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Hooggevoeligheid Een hooggevoelig persoon is meer dan gemiddeld gevoelig voor indrukken en prikkels en merkt meer signalen en details op. Alle indrukken worden uitgebreider en intensiever gefilterd dan bij de gemiddelde mens. Wat anderen normaal vinden zoals mensenmassa's of harde muziek, kan voor deze mensen snel te veel zijn; zij raken dan overprikkeld door letterlijk een teveel aan (sterke) prikkels. Hooggevoeligheid is een eigenschap van het zenuwstelsel in combinatie met de hersenen. Ongeveer 20% van de bevolking is hooggevoelig. Het is waarschijnlijk een erfelijke eigenschap, die evenveel voorkomt onder mannen als vrouwen. Dit blijkt uit onderzoek van Elaine Aron, Amerikaans psychotherapeute en universitair docente, en grondlegster van het begrip HSP.

Tijdens de informatiebijeenkomst wordt ingegaan op de kenmerken van hoogsensitiviteit, hoe herken je een hooggevoelig kind, wat zijn de positieve en negatieve kanten ervan en hoe kun je als ouder je kind helpen. Joke Klein Ikkink van het Centrum Jeugd & Gezin verzorgt de themabijeenkomst in de bibliotheek, een bijeenkomst vol handige tips en handvaten en met volop ruimte voor het stellen van vragen.