Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

speeltoestell.jpgVanaf augustus 2008 gaan de peuterspeelzalen in Heesch, Heeswijk-Dinther en Nistelrode hun openingstijden verruimen. Ouders kunnen dan (tegen een geringe vergoeding) hun kinderen 's morgens vanaf 8.00 uur, tussen de middag en 's middags tot 17.00 uur op de peuterspeelzaal brengen. Bron: Brabants Dagblad.

Ook kunnen ouders vanaf augustus kiezen voor meer dan twee dagdelen.
"Het is altijd gebruikelijk geweest dat kinderen twee dagdelen per week komen. Straks kunnen ouders meer dagdelen kiezen. Hoe meer een kind naar de peuterspeelzaal komt, des te vlotter de overgang naar het basisonderwijs zal verlopen", aldus Hanny van der Pol, locatieleidster in Heeswijk-Dinther en Vorstenbosch.

Ine Muskens, hoofdleidster en locatieleidster in Heesch vult aan: "Het idee om de openingstijden uit te breiden is een uitdrukkelijke wens van veel ouders. Ouders moeten vaak eerder op hun werk zijn, dan dat de speelzaal is geopend. Het is eigenlijk een heel logisch idee, maar toch zijn we een voorloper hierin. In Heesch draaien we een pilot en die is heel succesvol."

Met de veranderingen hoopt de Bernhezer Stichting Piccino, die vijf peuterspeelzalen en samen 465 kinderen telt, een steviger concurrentiepositie te bezetten ten opzichte van andere kinderopvang. "Maar dat doen we ook door ons te onderscheiden. Onze kracht is dat we ons richten op de belevingswereld, en de vaste structuur die we kinderen bieden. Regelmaat en rust vinden we heel belangrijk. Wij bieden vaste groepen, vaste tijden, vaste leidsters en een vast programma. Kinderen weten precies wat er gaat gebeuren. Die aanpak spreekt ouders heel erg aan. We volgen kinderen op de voet en willen precies weten hoe ver ze zijn en wat we moeten doen om ze verder te helpen. Vooral op gebied van taalontwikkeling maar ook sociaal-emotioneel en op gebied van motoriek. Het is belangrijk om kinderen net een stapje hoger aan te bieden en dat ze zeggen: "hé, dat kan ik ook!", vertelt Muskens.

De invoering van het V.V.E-dagdeel is een ontwikkeling die Piccino in samenwerking met de basisscholen in gang heeft gezet. V.V.E. staat voor 'Voor- en Vroegschoolse Educatie', waarbij kinderen die extra aandacht nodig hebben in de peuterspeelzalen gratis een extra dagdeel wordt aangeboden. In Bernheze gaat het om zo´n 40 kinderen van ongeveer drie jaar oud. Van der Pol: "Dan gaat het om kinderen die bijvoorbeeld een taalachterstand hebben of bang zijn in een grote groep. Die kinderen krijgen individuele aandacht en het effect is enorm. Al na enkele weken zien we vooruitgang."

Op 12 april hebben de peuterspeelzalen in Heesch, Nistelrode, Vorstenbosch en Heeswijk-Dinther een open ochtend. Ouders krijgen dan een rondleiding en een toelichting op hun nieuwe plannen. De open ochtend duurt van 10.30 uur tot 12.00 uur.