Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

kinderjuryDe Nederlandse Kinderjury is weer van start gegaan, waarin door kinderen het mooiste boek van het afgelopen jaar gekozen wordt. In de bibliotheken in Berghem, Heesch, Heeswijk-Dinther, Lith, Nistelrode, Oss, Schaijk, Ravenstein, Zeeland en in de bibliobus kunnen kinderen hun stem uitbrengen.

Zij kunnen ook meedoen aan de Maaslandse Kinderjury door in hun eigen bibliotheek hun favoriete boek te kiezen dat verschenen moet zijn in 2010.

Iedereen die tussen de 6 en 12 jaar oud is, kan meedoen aan de Kinderjury en zijn of haar favoriete boek kiezen! Er zijn twee leeftijdsgroepen: 6 t/m 9 jaar (groep 3 t/m 5) en 10 t/m 12 jaar (groep 6 t/m 8). De stemperiode loopt tot en met 14 mei 2010.

Meedoen aan de Kinderjury betekent dat kinderen zoveel mogelijk boeken uit 2009 goed lezen, er over praten en denken. Zo worden ze betrokken bij het bekronen van hun favoriete boeken.

Kinderen melden zich bij de informatiebalie van de bibliotheek en ontvangen een leesformulier. Vanaf dat moment zijn zij leden van de Maaslandse Kinderjury. Op het formulier geven de lezers bij elk gelezen boek hun mening en een rapportcijfer. Na het lezen van vijf boeken ontvangen de deelnemers een cadeautje en wordt het leesformulier een lot. De lezers dingen dan mee naar een prijs, een bekroond boek. In de bibliotheek hebben alle boeken die meedoen voor de verkiezing een Kinderjurysticker met het jaartal 2010 en ze staan in een aparte uitstalling of tentoonstelling.
De ingevulde stembiljetten voor de Nederlandse Kinderjury stuurt de bibliotheek door naar Amsterdam, zo brengen kinderen automatisch hun stem uit in de Nederlandse Kinderjury. Stemmen kan ook op www.kinderjury.nl.
De Senaat, 12 kinderen, uit elke provincie één, bepaalt uiteindelijk wie de prijs van de Nederlandse Kinderjury wint. Alle kinderen kunnen solliciteren naar een plaats in de Senaat. De Senaat leest boeken waar door kinderen uit heel Nederland het meest op gestemd is. De spannende ontknoping, de bekendmaking van het winnende boek, vindt plaats in juni 2010.

Meer informatie over de Nederlandse en Maaslandse Kinderjury is verkrijgbaar op de jeugdafdelingen van de bibliotheken in het Maasland.