Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

kerktoren-haan_thumbMoederdag
Met Koninginnedag kreeg in Limburg een moeder van negentig jaar oud een lintje omdat zij nog steeds haar twee zwaar gehandicapte zoons verzorgt. Enkele dagen later las ik in de krant dat twee kinderen uit het raam waren gevallen bij afwezigheid van hun moeder. Jeugdzorg had onlangs geconstateerd dat het in dat gezin weer op orde was. Maar helaas… Het is (morgen) Moederdag en we zetten onze moeders in het zonnetje of we worden in het zonnetje gezet. Maar wat drijft ons? Of worden we alleen maar gedreven door de commercie? Wat beweegt ons om onze moeders te eren?

Moeders zijn geen vaders. Vaderdag komt nog. Een moeder betekent veel voor iedere mens, ook wanneer ze er niets van maakt. Een moeder heeft leven voortgebracht en wil dat leven ook behoeden. Een moeder staat dan ook voor zorg, voor geborgenheid, voor vergeving, voor liefde. En dat is toch een diep verlangen in iedere mens? Misschien wel het oergevoel, in de baarmoeder al geschonken!

Maar wij mensen moeten wel die baarmoeder uit en we komen in een wereld die soms vijandig is, hard en onveilig. Concreet is er geen andere wereld dan deze wereld. Nu kunnen we twee richtingen uit: constant zoeken naar waar je het oergevoel kunt terugvinden óf je inzetten om samen met anderen die geborgenheid, veiligheid, liefde zelf te stichten. In het eerste geval trekken mensen zich terug in hun eigen veilige omgeving en proberen alles wat hen onrustig maakt uit te bannen. Vergeefs vaak. De tweede richting is die waar Jezus ook voor staat en waarvoor Hij zijn vrienden, zijn leerlingen, uitrust. ‘Als ik er niet meer ben dan geef Ik jullie mijn goede Geest opdat je steeds opnieuw mijn visioen van een veilige, geheelde en door God gevulde wereld oppakt.’ Een beetje zoals in gezinnen wel eens de verhalen van oma en haar tijd worden verteld, maar dan wel anders. ‘Als je die goede Geest van Mij ontvangt, dan ben Ik bij je en ook God, mijn Vader, is bij jullie’, zegt Jezus. Dat is een veilig gevoel, misschien wel een oergevoel. ‘Weet dat bij alles wat je doet, en met name bij je inzet voor anderen, dit blijft meespelen’, voegt Jezus er aan toe. Ook voor ons.

Daarom konden in die jonge gemeenschap van Jezus-volgelingen (eerste lezing) de apostelen goed onderscheiden waar het nu echt op aan komt. Het gaat niet om het minutieus onderhouden van allerlei regeltjes. Het is van levensbelang dat de Geest van de wet wordt blootgelegd. Er zijn natuurlijk wel een aantal piketpaaltjes die een christelijke levensweg bepalen. Dat zijn de regels die ons al in het Oude Testament worden gegeven, de Tien geboden, bepalen de apostelen. En dan zeggen ze die prachtige zin: ‘De heilige Geest en wij hebben namelijk besloten u geen zwaardere last op te leggen dan het strikt noodzakelijke…’ Wat een wijsheid… Konden we vandaag ook maar zo wijs reageren op alle veranderingen in kerk en samenleving! Maar hoort u het: de heilige Geest en wij. Weer die samenwerking tussen die goede Geest van God en van Jezus en onze eigen inbreng. Zo heeft die eerste generatie christenen het evangelie dat we zojuist gehoord hebben opgepikt. Het gaat om een goede Geest die bijeenbrengt, die veiligheid biedt, die liefde wekt en verwekt. Nogal wat moederlijke eigenschappen…

Moederdag wordt op deze manier niet alleen een feestdag voor moeders. Het is een dag waarop we allemaal gestimuleerd worden behoedzaam om te gaan met het leven dat ons is toevertrouwd, het leven in zo veel facetten. Als dat eens mogelijk zou zijn in onze oververhitte samenleving! Die goede Geest van God maakt ons zacht en creatief, maakt ons soepel om over belemmeringen heen te stappen en in de gaten te houden waar het met onze samenleving naar toe moet. Het gaat toch om wat meer harmonie, om aandacht voor mensen die buiten de boot vallen, om inzet voor de underdog, ook in onze dorpen hier? Waar ze te vinden zijn? Vraag de mensen van Lichtpunt, onze diakonie-afdeling, maar. Ze weten er alles vanaf. We hoeven het niet altijd ver weg te zoeken. Een moederlijke instelling, zonder bemoederend te zijn, is vandaag ontzettend hard nodig. Vergeten we niet dat in het evangelie van vandaag staat dat Jezus ons die Geest van God blijft zenden. Dan kunnen we het toch?

 

            Joost Jansen o.praem.