Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

cubeBernhezer KinderFilm Festival van start.
Het zou zo maar kunnen dat u afgelopen dagen een heuse cameraploeg tegen het lijf bent gelopen in het centrum van Heesch. Daar waren namelijk leerlingen van groep 8 van basisschool Emmaus en de Toermalijn bezig met de opnames van hun bijdrage voor het eerste Bernhezer KinderFilm Festival. Ook elders in de gemeente Bernheze zijn verschillende groepen basisschoolleerlingen bezig met dit filmproject. Op donderdag 19 januari vindt de première van het Bernhezer KinderFilm Festival plaats in CC de Pas in Heesch.

 Jacco’s Film als voorbeeld

Dian Langenhuijzen van Cube Bernheze is al enkele maanden bezig met dit groots opgezette filmproject voor leerlingen van het primair- en voortgezet onderwijs in Bernheze. Zelfs de feestelijke openingsviering van het culturele schooljaar in september was eraan gewijd. “Tijdens het filmproject in de klas kijken de leerlingen naar Jacco’s Film (ook te zien op Youtube). De bedenkers hiervan zijn regisseur Daan Bakker en cameraman Robbie van Brussel. Ze maakten de film als afstudeeropdracht voor de Nederlandse Film en Televisie Academie. Daan en Robbie waren tijdens de opening van het culturele schooljaar door Cube uitgenodigd om leerkrachten te komen vertellen over de totstandkoming van de film. Op een heel actieve manier lieten zij toen de leerkrachten kennis maken met het medium film. Zodat die het op hun beurt weer konden doorgeven aan de kinderen die deelnemen aan het Bernhezer KinderFilm Festival”, aldus Langenhuijzen.

 

Over storyboard, props en pitch

En dat is de afgelopen weken gebeurd in totaal 13 klassen. Via een speciaal ontworpen werkboek maakten de leerlingen van voornamelijk groep 7 en 8 van het primair onderwijs en klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs kennis met de ins en outs van de filmwereld.  Zo worden begrippen als props (attributen nodig voor de film), storyboard (getekende versie van de film) en pitch (korte, krachtige en grappige presentatie van de film) behandeld en wordt bekeken welke stappen nodig zijn bij het maken van een film. Juf Monique Leyen van basisschool ’t Maxend in Nistelrode is enthousiast en vertelt: “De héle klas is ontzettend leuk met het project aan de slag. Het is zo prachtig om te zien hoe betrokken ze zijn en hoeveel plezier ze nu al hebben gehad. Ik heb er voor gekozen om de kinderen veel zélf te laten verdelen, bedenken en doen. Dat betekent dat soms de producten misschien niet helemaal zo 'gelikt' zijn als misschien mogelijk zou zijn. Maar, zoals we hier in de klas steeds zeggen: Het is nu wel echt 'onze film'!” Volgens Dian Langenhuijzen is dit ook precies de kracht van dit project. “Het maken van een film vergt heel veel verschillende talenten. Voor elk kind is er dus wel een taak weggelegd die hem of haar precies op het lijf is geschreven. Daarnaast moeten ze goed samenwerken om tot een mooi resultaat te komen.”

 Volleerde filmmakers

Na al de voorbereidingen is nu per deelnemende klas één verhaal gekozen dat daadwerkelijk wordt verfilmd. Het verhaal van Nigel en Mike van basisschool Emmaus is niet gekozen. Maar daar treuren zij niet over. “We wisten eigenlijk al snel dat ons verhaal niet gekozen zou worden. Het was te ingewikkeld. Er zaten te veel verhaallijnen in. Maar dat maakte ons niets uit. Nigel heeft het verhaal bedacht en ik heb mooie tekeningen gemaakt voor het storyboard. We hebben samen veel lol gehad. En dat is veel belangrijker”, aldus Mike. Vriend Nigel vult aan: “We mochten vandaag wel de opnames doen bij de kijkdoos zoals die ook bij het programma Achterwerk in de Kast te zien is. Als je verhaal niet is uitgekozen, mag je dat doen. En dat is echt leuk. Ook wel spannend, want als je het luikje open doet, kijk je recht in de camera en moet je het meteen allemaal goed vertellen. Gelukkig is de cameraman Fred wel grappig.”  Volgens Dian Langenhuijzen is de gemeente Bernheze een leger echte filmmakers rijker: “Je ziet dat alle kinderen veel vrijer voor de camera verschijnen. Ze weten wat er gaat gebeuren. En de leerlingen die betrokken zijn bij de uitgekozen films gaan zonder aarzelen aan de slag. Ze kiezen hun attributen, de locaties én de acteurs en figuranten helemaal zelf. Ze weten precies wat ze wel en niet willen. Daarnaast hebben ze natuurlijk veel steun aan Frans van Lokven, die als professionele filmmaker met hen op pad gaat.”

 Feestelijke première

De opnames van de verschillende films gaat door tot half december. Daarna worden ze gemonteerd. Fred Budas en Ank van Alebeek nemen deze taak op zich. En dan is het op donderdag 19 januari 2012 zo ver. De première van de 13 eindproducten tijdens het Bernhezer KinderFilm Festival in CC de Pas. “Het wordt één groot feest. Er komt een rode loper waar alle leerlingen over gaan lopen als echte sterren. Het is niet zo dat er ‘één beste film’ wordt gekozen. We vinden namelijk dat alle leerlingen die aan dit project hebben deelgenomen winnaars zijn! Vandaar dat alle klassen na afloop ook een eigen dvd krijgen met de film met een juryrapport plus alle opnames van de Achterwerk in de Kast. Zo zijn alle verhalen vastgelegd.”

Voor informatie:  http://www.cubebernheze.nl/